MinZeven is een uniek wijndomein. Het ligt zeven meter onder zeeniveau. Silvia Anthonj droomde ervan om hier mousserende wijnen te maken die smaken naar de zeebodem. Dat is gelukt. Met de zorgvuldig geselecteerde druivenrassen hibernal, sauvignac en souvignier gris maakte zij veelgeprezen bubbels. In 2023 overleed Silvia aan de gevolgen van kanker. Nu biedt haar partner Willem Kip het domein in Lelystad te koop of te huur aan, inclusief machinepark. “Zonder Sil is het voor mij niet meer te doen.” Hij zei vaak gekscherend tegen Silvia dat haar droom niet zijn nachtmerrie moest worden.
Het domein van 0,5 hectare aan de Bronstweg in Lelystad bestaat sinds 2016. De druivenstokken staan op een bodem van lichte zavel. Onder de oppervlakte ligt de voormalige zeebodem bezaaid met schelpen. Dat maakt het terrein heel geschikt voor wijnbouw. De 1500 druivenstokken staan in 26 rijen van 70 meter lang. Sinds 1985 teelde Willem op dit perceel op biodynamische wijze groenten. Silvia maakte haar wijnen volgends de methode traditionnelle in de eigen wijnmakerij. In 2020 gingen de eerste flessen Bruut & Bruizend in de verkoop.
Hommage aan Flevoland
De nieuwe eigenaar of huurder van het domein stapt op een bijzondere plek in de wijnbouw. Hier werd een gewaardeerd en spraakmakend product gemaakt. De naam Bruut & Bruizend verwijst naar het woeste water van de voormalige Zuiderzee. Silvia maakte een onderscheidend product. Van biologische druiven en vergist met gisten uit de wijngaard. Het was een hommage aan het Flevolandse terroir, waarin kopers iets van de zilte zee herkennen. De bodem en de stokken werden jarenlang met grote zorg behandeld. De wijngaard is gezond.
Contact
MinZeven is elk jaar goed voor de productie van pakweg 2000 flessen. Oppervlakte en volume kunnen interessant zijn voor een koper of huurder die als nevenactiviteit wijn wil maken. Het unieke perceel en de specifieke druivenrassen kunnen ook een interessante aanvulling zijn op een wijngaard op een andere plek in het land. Serieuze belangstellenden kunnen contact opnemen met Willem Kips: cheers@minzeven.com of 06 5432 3150.
- 27 januari 2025Eten én drinken van eigen bodem bij Boompjes
- 06 januari 2025Nicolaas Klei was lang sceptisch over Nederlandse wijn
- 30 december 2024Wat je wel en juist niet moet doen bij het ontkurken van bubbels
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer