De duurste bubbels van Flevoland smaken naar de zeebodem. Dat verklappen de gasten die als eersten de Bruut & Bruizend 2018 mochten proeven. “Of ik het mij nu verbeeld of niet: ik proef de zilte bodem van de Zuiderzee!” Het gebeurde tijdens het besloten verjaardagsfeestje van wijnmaker Silvia Anthonj. In oktober gaan de bruisende bubbels van wijngaard MinZeven uit Lelystad in de verkoop. Daar is veel aan voorafgegaan…
Silvia wil de onstuimigheid van de voormalige zeebodem vangen in een mooie fles wijn. Die droom begon in 2015 met een beschrijving op papier. “Ik stelde mij voor hoe een wijn van de zeebodem zou moeten smaken en schreef dat op.” In 2016 plantte ze de eerste druivenstokken in haar biologische wijngaard aan de Bronstweg in Lelystad. “Wij verbouwen Hibernal, Sauvignac en Souvignier Gris op een halve hectare grond. Dat is elk jaar goed voor 2000 flessen.”
Champagne en Prosecco
Het hele productieproces vindt plaats op het domein in Lelystad. “Een derde deel van de eerste oogst gaat nu in de verkoop. De rest mag doorrijpen op de gist.” Als het aan Silvia ligt gaan haar bubbels concurreren met de beste bruiswijnen van de wereld, zoals de Franse champagne, de Italiaanse prosecco en de Spaanse cava. “Het is heel bijzonder dat ik 5 jaar na mijn beschrijving op papier een slok nam en echt proefde wat ik toen voor ogen had. Onbeschrijfelijk!”
Koningshuis
Bruut & Bruizend moest een hommage aan het Flevolandse terroir worden. “Het is eigenwijs en het is anders.” De gasten op het verjaardagsfeestje geven aan dat die missie is geslaagd. “Deze wijn smaakt naar Flevoland. Het is fris.” Anderen noemen de wijn “modern en strak.” De prijs van een fles Bruut & Bruizend komt uit op ongeveer 50 euro. Daarmee is het geen wijntje voor tussendoor. Silvia mikt op de liefhebbers: “Straks drinkt ons koninghuis alleen nog bubbels van de Nederlandse zeebodem.”
Foto: Laura Visser Fotografie
- 31 januari 2025Biologisch wijndomein MinZeven in Lelystad te koop of te huur
- 27 januari 2025Eten én drinken van eigen bodem bij Boompjes
- 06 januari 2025Nicolaas Klei was lang sceptisch over Nederlandse wijn
- 30 december 2024Wat je wel en juist niet moet doen bij het ontkurken van bubbels
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit