Het online domein van de Nederlandse wijn
Evenementen dineren wijngaard

Dineren in de Wijngaard is een duik in de Nederlandse wijnbouw

De meeste wijngaarden zijn een plaatje. Het televisieprogramma Project Rembrandt klopte voor een technische opdracht bij wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk aan. “Het programma is te vergelijken met Heel Holland Bakt. Alleen draait het niet om amateurbakkers die lekkere taarten en koekjes maken, maar om amateurschilders die fraaie kunstwerken op het doek zetten”, legt wijnboer Henk Breugem uit. De redactie van het populaire programma koos natuurlijk niet voor niets voor deze plek. “In de aflevering draaide alles om kleur”, vertelt de redactie.

“Onder een stralende zon in een weelderige wijngaard waanden de schilders zich in Frankrijk, het land waar Georges Seurat het kleurrijke pointillisme bedacht.” Dat romantische beeld inspireerde Joost Ardts toen hij het concept Dineren in de Wijngaard in 2021 samen met Bob Janssen bedacht. “Hoe mooi is het om bij een ondergaande zon te genieten van een 4-gangendiner met wijnen uit de gaard?” Het duo prikte voor 2024 weer 7 momenten voor een diner tussen de wijnstokken van Aan de Breede Beek en het Betuws Wijndomein.

Laagdrempelig en informeel

Voor de beleving die Bob en Joost bieden, hoef je niet naar Frankrijk, Italië of Spanje. “Nederlandse wijnboeren maken heel mooie wijnen. Wij koppelen onze wijnboeren aan een chef-kok of een kookboekauteur. Samen zorgen ze voor een culinaire avond, waarbij het directe contact met de chef en met de wijnboer heel belangrijk is. Het is laagdrempelig en informeel. De gasten moeten vragen kunnen stellen, met blote voeten het gras kunnen voelen en een druifje kunnen plukken. Onze wijnboeren en koks passen bij dat concept. Het zijn geweldige mensen.”

Koks

Op de meeste momenten staat chef Tjitze van der Dam in de buitenkeuken. Hij is een geboren Fries. In de bakkerij van zijn opa werd zijn passie voor bakken en koken aangewakkerd. Tjitze zwaaide de scepter in de keuken van bekende sterrenrestaurants. Naast chef-kok is hij culinair ondernemer en schrijver van kookboeken. Een enkele keer is Hans Derks van sterrenrestaurant Versaen de kok van de dag. In zijn restaurant schenkt hij bijvoorbeeld de volle zoete Muscaris van Aan de Breede Beek bij een dessert met rabarber. “We zijn blij met deze wijn-spijscombinatie. Echt een mooie afsluiting van de avond.“

Rondleiding en introductie

Dineren in de Wijngaard draait niet alleen om eten en drinken. Om 18:00 begint het culinaire feestje met een aperitief. Daarna leiden de wijnboeren Henk Breugem van Aan de Breede Beek of Diederik Beker van het Betuws Wijndomein de gasten rond op hun domein. Aansluitend ontmoet je de kok van de avond. Om 19:00 uur schuif je aan voor het 4-gangendiner met wijnarrangement. De wijnen worden geïntroduceerd door de wijnmaker. Joost en Bob gingen niet over één nacht ijs bij de selectie van de wijndomeinen. Ze proefden de wijnen van Henk en Diederik en keken naar hun prestaties bij wijnkeuringen.

Lunch

In 2024 is Dineren in de Wijngaard alweer toe aan de 3e editie. De voorgaande edities waren helemaal uitverkocht. Niet zo gek, want wat is er leuker dan een interessant bezoek aan een Nederlandse wijngaard en een gepassioneerde wijnboer meteen te combineren met een heerlijk diner? Op de website van Onze Lokale Helden vind je alle informatie en kun je online boeken. Liever een 4-gangenlunch? Dat kan ook. Er zijn 2 momenten voorzien waarop de koks vanaf 11:30 uur een lunchdiner met bijpassende wijnen serveren.

Foto: Ken Stoffels

Dineren in de wijngaard, het kan straks weer volop. In een korte serie zetten we de opties voor je op een rij. Dit is optie 2

Terug naar boven