Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijngaard Diner Heenwerf

Bourgondisch dineren met Brabantse bubbels

Landgoed Heenwerf verstopt zich in een stil en bijna vergeten stukje van het Brabantse Land. Marnix en Sofie Janssens organiseren op dit bijzondere domein vier keer een Wijngaard Diner. In augustus. Dat doen ze nu alweer voor de derde keer. “Het wordt een bourgondisch feest”, verklapt Sofie. “We schotelen onze gasten geen kleine liflafjes voor, maar meer dan genoeg.” Tijdens de eerste edities lieten de enthousiaste wijnboeren een complete keuken aanrukken. Dat doen ze nu niet meer. “We gaan terug naar de basis van lekker eten. Daarvoor heb je niet veel nodig.”

De Janssens werken samen met chef Leonard Elenbaas. Hij is een expert in het werken met de Big Green Egg. Leonard verzorgde masterclasses voor chefs uit de hele wereld. “Wij zijn een heel grote fan van de Big Green Egg”, vertelt Sofie. Simpel gezegd is het een keramische barbecue met een deksel, maar eigenlijk is het veel meer. Het kooktoestel is vergelijkbaar met een complete buitenkeuken. Bakken , grillen, poffen, roken, stomen, stoven of wokken? De Big Green Egg kan het allemaal. “Als je weet hoe zo’n slow cook barbecue werkt, kun je er fantastische dingen mee doen.”

Kleinschalig

Marnix en Sofie hebben een klik met Leonard. “Hij is een goede kok en ook nog eens een leuke man.” Dat vinden ze belangrijk, want de kok is een van de hoofdrolspelers tijdens het Wijngaard Diner. “We hebben over vier avonden een capaciteit van 320 personen. Dat is voor ons groot, maar met 80 personen per avond nog steeds kleinschalig. Exclusief en intiem. De gasten zitten heel dicht bij de chef. Hij moet benaderbaar en toegankelijk zijn. Dat hoort bij de sfeer van ons bourgondische feest.” Sofie benadrukt dat het Wijngaard Diner méér is dan alleen maar eten.

Muziek en rondleidingen

“Het is beleving. De gasten zitten aan lange tafels aan de rand van de wijngaard. We serveren een 6-gangen diner. Er is live muziek van een jazzband. Tussen de gangen door verzorgt Marnix voor kleine groepjes rondleidingen door de ambachtelijke stokerij en de wijnmakerij. De gasten krijgen de kans om alles wat hier gebeurt van dichtbij te zien.” Landgoed Heenwerf is een interessant wijnbedrijf. Het maakt alleen mousserende wijnen. “Onze wijnen zijn ruim drie jaar op de markt. Dit is voor ons een manier om mensen kennis te laten maken met ons bedrijf en onze wijnen.”

Businessavond

Daar hoort bij dat de gasten tijdens het diner alleen mousserende wijnen drinken. “We willen de gasten laten ontdekken dat je mousserende kwaliteitswijnen niet alleen als aperitief kunt drinken, maar ook bij het eten.” Marnix en Sofie maken nog geen betaalde reclame voor het Wijngaard Diner. “De eerste twee edities waren uitverkocht. Dat hadden we vooraf niet durven dromen. En ook nu loopt de verkoop prima.” De eerste avond van de vier is een businessavond. Dan verkoopt Landgoed Heenwerf geen losse tickets, maar tafels voor acht personen. Met een korting van 17,5%.

Bruiloft in Toscane

“Het lijkt hier op een bruiloft in Toscane”, riep een van de gasten vorig jaar. “Daar gaan we voor”, lacht Sofie. Marnix en Sofie hebben de regie in handen en zijn de hele avond in de buurt van hun gasten. “De organisatie kost energie, maar geeft ook veel energie. Dit leeft bij ons. Het is leuk om te doen. De schaal is uniek. Die intieme sfeer koesteren we. We schalen niet verder op.” Meer informatie over het Wijngaard Diner van Landgoed Heenwerf kun je vinden op de website. Daar kun je ook tickets boeken voor de diners op 15, 16, 17 of 18 augustus.  

Dineren in de wijngaard, het kan straks weer volop. In een korte serie zetten we de opties voor je op een rij. Dit is optie 3. De andere opties zijn Wijnrestaurant op het Land en Dineren in de Wijngaard.

Terug naar boven