Ergens verstopt op een landgoed van 350 hectare in de buurt van Nijkerk ligt een wijngaard. Het is het domein van Henk Breugem. Hier maakte hij de Regent 2018 – Aan de Brede Beek. Een smal weggetje naar nergens brengt je toch waar je moet zijn. Zomaar ineens sta je op een open plek in het bos, omringd door kolossale eiken en andere bomen. En daar staan de wijnranken. Het is een plaatje! Hier begon Henk in 2003 met de aanplant van 1 hectare aan wijnstokken. In 2010 kwam er nog 1 hectare bij. En zo af en toe staart Henk dromerig naar een stukje grond van de buurman: “Doe mij dat er nog maar bij, dan plant ik daar de pinot gris…”
Henk is relatie- en gezinstherapeut, maar komt uit een tuinbouwfamilie. Kleine Henkie deed al mee in de tomatenteelt. “Dat is allemaal industrie onder glas geworden en dat spreekt mij niet aan. Ik ben de geestelijke gezondheidszorg in gegaan en daar zit ik nu nog steeds.” Maar toen ontdekte hij dat wijnbouw in Nederland geen utopie was. Dankzij de introductie van nieuwe druivenrassen. En toen kroop het bloed waar het niet gaan kon: “Dat kan het wel eens worden, dacht ik.” Inmiddels is hij naast therapeut ook wijnboer. Hij runt een heus familiebedrijf, dat nationale en internationale waardering krijgt voor de wijnen die het maakt. “Het is een mooi vak, maar wel bikkelen.”
Lange adem
Het Nederlandse terroir leent zich bij uitstek voor het maken van witte wijnen. Het maken van een smaakvolle rode wijn is een stuk lastiger, maar Henk is voortdurend druk in de weer met de regent. Hoe maak ik er een volle en stevige wijn van, die tegelijk ook zacht van smaak is? Zijn geheim is de aandacht voor de bodem. “De bodemkwaliteit is misschien wel het belangrijkste in het proces van het wijn maken. De wijnstok moet alles naar boven kunnen halen wat hij nodig heeft. Het bodemleven moet in evenwicht zijn. Dat vraagt een lange adem. Maar dat geeft niet. Dat is wijnbouw.”
Herfstwijn
De investeringen van Henk lonen. Dat bewijst deze Regent 2018. Op het fraaie etiket staat het rode blad van een Amerikaanse eik. Dat roept meteen associaties met de herfst op. En dat is misschien ook wel de bedoeling. De Regent 2018 is een echte herfstwijn. De kleur is heel donker: paarsrood. De mooie aroma’s verklappen meteen dat dit geen doorsnee wijn is. Ik snuif vooral zwart fruit op: bramen en zwarte bessen. Maar ook potloodslijpsel, laurier en vanille en wat aardse en herfstachtige tonen. De wijn heeft een opvallende kruidenmix met peper, iets van nootmuskaat en een vleugje kaneel.
Kruidig en verrassend fris
In de mond presenteert de Regent 2018 zich als een volle wijn met veel smaak. Naast het zwarte fruit en de kruiden, proef ik ook gedroogd fruit. En noten en koffie. De wijn heeft iets rokerigs. De tannines zijn aanwezig en geven de wijn een stroef randje. Ondanks de stevigheid van deze herfstwijn sluimert er nog steeds een frivole fruitigheid. Bijzonder! Het geeft de mooie afdronk naast kruidigheid ook een verrassend fris accent.
Trots
De Regent 2018 is een complexe en spannende wijn. Henk Breugem kan er trots op zijn. De wijn kan nog wel een poosje liggen. Dat maakt hem nog iets zachter. Intussen is het nu al een heerlijke wijn om te drinken op een gure herfstdag, bijvoorbeeld in combinatie met een stukje oude kas of een geurend bord met Veluws wild. Dit is een krachtpatser van formaat. Een rode wijn die internationaal prima overeind blijft. Snel bestellen, die Regent 2018!
Wijn: Regent 2018 van Aan de Breede Beek
Druiven: regent
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 16,39
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
- 25 september 2024Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt