Het online domein van de Nederlandse wijn
Solaris column Walhof

Solaris, een waanzinnig veelzijdige druif

Aan mijn proeftafel ontmoet ik lokale wijnliefhebbers, Amerikaanse toeristen, wijnmakers en sommeliers van sterrenzaken. Niet iedereen die bij mij komt is al overtuigd van Nederlandse wijn of nieuwe druivenrassen. Juist dan laat ik graag de veelzijdigheid van Nederlandse wijn en de invloed van Nederlandse wijnmakers zien. 

Diederik Walhof

Met wijnen van het druivenras solaris kan ik echt goed laten zien wat de druiven en wijnmakers te bieden hebben. Bijna elke Nederlandse wijnmaker gebruikt dit ras, dat in de top 3 staat van meest aangeplante witte druivenrassen in Nederland. De solaris werd geïntroduceerd in 1975. Hij doet het goed in noordelijke contreien. Zelfs in Scandinavië. Hiermee kunnen in de wijnkelder waanzinnig veelzijdige wijnen worden gemaakt.

Ik heb in mijn wijnkelder varianten die vol en fris zijn, met in de neus tropisch fruit zoals ananas, ideaal voor liefhebbers van witte wijnen met body en zachte zuren. Deze stijl valt bij het gros goed in de smaak. Ook zien we de solaris vaak terug in blends met johanniter. Soms om de Johanniter wijnen iets zachter te maken, soms om de Solaris iets frisser te krijgen.

Amerikanen zijn hier bijna altijd lyrisch over. Het is een stijl die ze gewend zijn, maar dan gemaakt met Hollandse nuchterheid.

Hoe specifieker de wijn, hoe groter de kans is dat iemand het héél erg lekker vindt of juist niet. Zo is er ook de uitgesproken ‘Maitre’ van de Wijnmakers, een op eiken gerijpte Solaris met aroma’s van perzik, kokos, vanille en een boterachtige structuur. Deze stijl doet denken aan boterige Chardonnay’s uit de Napa Valley, maar met een plezierig zuurtje voor frisheid. Amerikanen zijn hier bijna altijd lyrisch over. Het is een stijl die ze gewend zijn, maar dan gemaakt met Hollandse nuchterheid.

Haute cuisine chefs en sommeliers combineren graag complexe wijnen met spannende gerechten, waarbij de solaris ook weer goed van pas komt. Wijngoed Gelders Laren maakte exclusief voor ons een oranjewijn van de solaris. De schillen en pitjes vergistten mee. Dat zorgt voor meer aroma’s en complexiteit. De wijn rijpte op hout. En dat geeft hem rijke aroma’s, zoals sinaasappel, leer, cederhout en vanille. De geur is zo rijk dat we de fles hebben voorzien van een aroma-etiket.

Waar sommeliers en kaasliefhebbers nog wel het meest over verrast zijn, is de Nederlandse ‘port’ van solaris. De versterkte wijn van Wijngoed Gelders Laren, de Coulisse Wit Versterkt, wordt op een vergelijkbare manier als witte Port gemaakt. Deze wijn uit 2014 heeft een heerlijke geur van amandel, vanille en walnoot, en een volle romige smaak met een zilte toets. Ideaal bij een mooie kaasplank.

Laat je niet door één stijl beïnvloeden als het gaat om Solaris wijnen. Deze druif heeft zoveel meer te bieden dan je zou denken. Je kunt er alle kanten mee op, van terraswijn tot sterrenzaak. Neem de tijd om de veelzijdigheid ervan te ontdekken en geniet ervan. Proost!

Diederik Walhof columnist
Auteur

Diederik Walhof

Diederik Walhof is mede-eigenaar van Design & Wijn in Amsterdam. Hij is een bevlogen sommelier en vinoloog met een speciale focus op Nederlandse wijnen.

In 2023 behaalde Diederik de titel vinoloog (SDEN4) aan de Wijnacademie. Vanuit zijn wijnkelder in Amsterdam organiseert hij proeverijen met Nederlandse wijnen. Daarbij deelt hij zijn passie voor lokale wijnen met enthousiaste proevers. Diederik ondersteunt restaurants bij het vinden van geschikte combinaties met Nederlandse wijn bij hun gerechten. Alle Nederlandse wijnen in de collectie van Design & Wijn zijn persoonlijk en op kwaliteit geselecteerd.

Diederik schrijft columns over zijn ervaringen met producten van de Nederlandse wijnbouw.

Terug naar boven