Het online domein van de Nederlandse wijn
Uutbloaz'n

Uutbloaz’n is een volle en kruidige witte wijn van de Achterhoekse Wijnbouwers

Kan er uit de Achterhoek iets goeds komen? Dat is voor de kenners een domme vraag. De coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers maakt mooie wijnen. Uutbloaz’n is er een van. De coöperatie is een samenwerkingsverband van gepassioneerde wijnboeren. Samen zijn ze goed voor ruim 20 hectare aan wijnstokken. Het is hun ambitie om kwaliteitswijnen te maken. En dat lukt. Hun wijnen scoren bij keuringen in binnen- en buitenland. Deze witte wijn is gemaakt van een druif die je niet zo heel vaak tegenkomt in Nederland: merzling.

De merzling doet het goed in de Lage Landen. Het blad en de trossen lijken op de riesling. En ook het smaakprofiel komt overeen. Het grote verschil tussen de merzling en de riesling is dat de eerste een betere weerstand tegen schimmels heeft. Hij is ook minder gevoelig voor late nachtvorst en rijpt sneller. Omdat de druif zoveel weerstand en goede eigenschappen heeft, komt hij terug in de stamboom van veel nieuwe rassen, zoals de baron, de cabernet cantor, de cabernet cortis en de solaris. De merzling heeft zich bewezen!

Merzhausen

Het ras werd in 1960 ontwikkeld door Johannes Zimmermann aan het wijnbouwinstituut in Freiburg. In z’n eigen stamboom kom je de klassiekers riesling én de pinot gris tegen. Hij moest het eerst doen met een de aanduiding FR 993-60. Zo gaat dat in het laboratorium. Maar echt charmant klinkt zo’n codering niet. Later werd de druif daarom vernoemd naar een plaats ten zuiden van Freiburg: Merzhausen. Daar liggen een paar wijngaarden van het wijnbouwinstituut. Het is de geboortegrond van de druif.

Appel en citrus

De merzling voelt zich prima thuis in het terroir van de Achterhoek. In deze fles van de Achterhoekse Wijnbouwers speelt hij de hoofdrol. Er is een bescheiden bijrolletje voor de johanniter en seyval blanc. Op het ietwat oubollige etiket van Uutbloaz’n is hij niet terug te vinden. Als de dop eraf gaat, kiezen de aroma’s een tikkie voorzichtig voor de vrijheid. De wijn heeft een kraakheldere goudgele kleur. Ik snuif vooral appel en citus op. En verder een beetje peer en perzik. Er dwarrelen ook groene kruiden in het glas.

Aperitief

In de mond is Uutbloaz’n een volle, frisse en sappige wijn. Aan de binnenkant van m’n glas zie ik vette tranen. Ik proef nu ook wat rijpe ananas. En in de verte een vleugje amandelen en karamel. De kruiden geven de wijn pit. De afdronk heeft een mooie lengte. Uutbloaz’n is een wijn die er mag zijn. Hij is nu op dronk. Prima in te zetten als aperitief, maar ook lekker in combinatie met asperges of een visje. Of zomaar tussendoor. Op de website van de Achterhoekse Wijnbouwers vind je alle verkoopadressen van hun mooie wijnen. Het zijn aankopen waar je geen spijt van krijgt!

Proefnotitie 4

Wijn: Uutbloaz’n 2021
Domein: Achterhoekse Wijnbouwers
Druif: merzling, johanniter en seyval blanc
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 12,00-14,00

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven