Het online domein van de Nederlandse wijn
Regent 2018 Achterhoek

Regent 2018 serveert cassis en kruidnagel op een gure herfstavond

Het moet er toch een keer van komen, dat het echt herfst wordt en misschien zelfs een beetje winter. Tover dan deze fles maar tevoorschijn. De Regent 2018 van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers is er eentje voor een donkere en gure avond. Het is dus geen wijn van één wijndomein, maar van een coöperatie. In het buitenland kom je zo’n samenwerkingsverband vaker tegen. De coöperatie van Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers bestaat sinds 2004, een belangrijk jaar in de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw.

Waarom? Boeren in de Achterhoek kregen het vermoeden dat wijnbouw weleens een goed alternatief voor andere agrarische activiteiten zou kunnen zijn. De wijzen komen uit het oosten! Hun vermoeden bleek juist. Het aantal wijndomeinen in de Achterhoek is inmiddels niet meer op 2 handen te tellen. En er staat meer dan 20 hectare aan wijnstokken in het meest oostelijke stukje van Gelderland.  De Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zijn succesvol. Hun wijnen scoorden tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen en de Austrian Wine Challenge (AWC).

Terroir

Het zijn geen hobbyboertjes! De samenwerkende wijnboeren richten zich op het maken van kwaliteitswijnen. Ze leggen de lat hoog. Het terroir van de Achterhoek moet in de wijnen terug te vinden zijn. En bij de teelt gebruiken ze alleen gewasbeschermingsmiddelen als dat echt onvermijdelijk is. De Achterhoek heeft z’n wijnboeren omarmd. Het toerisme in de streek draait om de wijngaarden. Er zijn maar liefst 6 fietsroutes uitgezet die de bikers door het fraaie coulisselandschap langs wijn, kunst en historie voert.

Een beetje boers

De Regent 2018 zit in een stoere en zware fles. Dat karakteriseert de wijn. Hij is misschien een beetje boers, maar daarom niet minder smaakvol. De kleur is donker. Paarsrood. De rode wijnen uit de Achterhoek hebben intense en frivole aroma’s van vooral rood fruit. Dat geldt ook voor deze Regent 2018. Zodra de dop van de fles gaat, snuif je aroma’s van framboos en rijpe kersen op. En daar doorheen dwarrelen de aardse tonen als vallende bladeren in een nat herfstbos. Al het moois van de herfst zit in deze fles!

Trots

In de mond is de Regent 2018 sappig en vol. Ik proef een combinatie van rood en zwart fruit, cassisachtig. De mooie zuren geven de wijn iets prikkelends. Naast het fruit kom ik iets van chocola en drop tegen, laurier, kruidnagel en een pepertje. De tannines zijn ronduit zacht. De gemiddelde afdronk is fruitig en heeft een klein bittertje. De Achterhoek mag trots zijn op deze wijn. Hij doet het prima in combinatie met een stuk rood vlees of een paar blokjes Nederlandse kaas. Snelle beslissers kunnen de editie van 2019 nog bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 4

Wijn: Regent 2018
Domein: Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers
Druif: regent
Serveertemperatuur: 15-18
°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 17,19 (oogstjaar 2019)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven