Het online domein van de Nederlandse wijn
Pinot Gris Barriques

Pinot Gris Barrique van Apostelhoeve smaakt als een sprankelende tropische verrassing

De Pinot Gris Barriques 2019 komt van de Apostelhoeve. Dan zijn de verwachtingen meteen hooggespannen. De Apostelhoeve is het oudste commerciële domein van Nederland. Het staat internationaal hoog aangeschreven. In 2020 scoorde het bedrijf tijdens Le Mondial des Vins Blancs in Straatsburg 3 gouden medailles. Daarmee liet het domein op het zuidelijke randje van Nederland een heleboel toppers uit de Elzas achter zich. “Dit heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen”, bekende Mathieu Hulst. “Nog nooit heeft een bedrijf uit Nederland of België dit voor elkaar gekregen.”

Het is dan ook niet zo gek dat de wijnen van de Apostelhoeve niet aan te slepen zijn. “Onze wijn is bij wijze van spreken al uitverkocht, voordat het in de fles zit. We willen onze klanten beter bedienen. Bij voorkeur het hele jaar door. Daarom doen we ons best om de productie op te schroeven.” In 2020 kwam er 3 hectare bij en in 2022 nog eens 5 hectare. Dat brengt de totale oppervlakte van het domein op 19 hectare. Ongeveer de helft van de jongste aanplant is pinot gris. Dat is een van de succesnummers van de Apstelhoeve. “Met deze aanplant vergroten we de productie en zorgen we voor meer continuïteit.”

Noodweer

Met zo’n enorme uitbreiding moet het Limburgse bedrijf in de kelder ook een grote stap zetten. “De kelder en de wijnmakerij worden te klein voor de productie die we maken.” Toen er in mei een forse hagelbui over Maastricht trok, zakte de moed bij de familie Hulst in de schoenen. “Dat enorme noodweer stemde mij pessimistisch. Ik zei tegen de jongens: ‘Laten we maar ophouden. We zetten alle mooie plannen in de ijskast. Maar toen we ’s middags gingen kijken, bleek de schade mee te vallen.” Gelukkig is het grootste deel van de oogst superrijp en mooi gezond.

Vol en zacht

Er zit een nepkurk op de fles van de Pinot Gris Barriques 2019. Daar moet ik even overheen stappen. Maar daarna kan het grote genieten beginnen. Uit de groene flûte komt een fraaie goudgele wijn tevoorschijn. Ik snuif tropisch fruit op. Abrikoos, perzik en een beetje meloen. De tonen van vanille maken meteen duidelijk dat de wijn 6 maanden rijpte op nieuw Frans eiken. Het mondgevoel is vol en zacht. Frisse zuurtjes voorkomen dat de wijn log en zwaar overkomt. Ik proef het tropische fruit en ook honing, karamel en een vleugje munt. En boterbabbelaars.

Visitekaartje

Het hout laat rokerige tonen en iets van toast achter. De afdronk mag er zijn! Mijn hooggespannen verwachtingen komen uit. De Apostelhoeve maakt 6 droge en stille wijnen en 2 mousserende wijnen. De Pinot Gris Barriques is een van de stille wijnen, complex en verrassend. Het is een visitekaartje voor de Nederlandse wijnbouw. Laat ‘m blind aan je vrienden proeven. De kans is verdraaid klein dat ze een wijn van dichtbij vermoeden. Het is een prima begeleider van eend of kip. De editie van 2019 is niet meer verkrijgbaar, maar die van 2021 in elk geval wel. En hij mag best even liggen, voordat je ‘m opent. Santé!

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Gris Barriques 2019
Domein: Apostelhoeve
Druif: pinot gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 25,00-32,00
(2021)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven