Het online domein van de Nederlandse wijn
Uitbreiding Apostelhoeve
Nieuws - 24 september 2021

Forse uitbreiding van de Apostelhoeve om aan vraag naar wijnen te voldoen

Het had nogal wat voeten in de aarde, maar nu is de kogel door de kerk. De uitbreiding van de Apostelhoeve komt eraan. In de wijngaard en de kelder. “In korte tijd realiseren we bijna een verdubbeling van onze productie. Dat betekent dat we ook in de kelder tegen onze grenzen aanlopen,” aldus Mathieu Hulst. Er komt in de wijngaard in 2022 maar liefst 5 hectare bij. De totale oppervlakte beslaat dan 19 hectare. Om de grotere opbrengst te kunnen verwerken pakt het bedrijf in 2022 of 2023 ook de uitbreiding van de kelder en wijnmakerij aan.

De Apostelhoeve is een familiebedrijf. In de jaren ’70 van de vorige eeuw begon het avontuur met opa Hugo Hulst en 800 wijnstokken. Inmiddels zijn ook de kleinzoons Robin en Gilbert in het bedrijf gestapt. “Dus als we nog wat over willen houden, zullen we wel moeten uitbreiden,” grapt vader Mathieu. De vraag naar Nederlandse kwaliteitswijnen is groot. Daar weet de Apostelhoeve alles van: “Onze wijn is bij wijze van spreken al uitverkocht, voordat het in de fles zit. We willen onze klanten beter bedienen. Bij voorkeur het hele jaar door. Daarom doen we ons best om de productie op te schroeven.” In 2020 kwam er al 3 en in 2022 komt er nog eens  5 hectare wijngaard bij.

Ruilen en kopen

De nieuwe hectares grenzen aan de bestaande wijngaard. Het perceel was voor een deel al eigendom van de Apostelhoeve. Het restant kreeg het bedrijf in bezit door grond te ruilen en aan te kopen. Dat bleek verdraaid lastig. “Het ging onder andere om een stuk grond dat was verdeeld over diverse familieleden. De neuzen van de verkopers moesten allemaal dezelfde kant op staan. Uiteindelijk gebeurde dat. De verwerving van een ander perceel was nog een stuk ingewikkelder. De grond was weliswaar ongedeeld, maar de Belgische eigenaren konden de eigendomspapieren niet meer boven water krijgen.”

Eigendomspapieren

Nu lacht Mathieu om het bizarre verhaal, maar hij zat er destijds flink mee in z’n maag. “Dat perceel lag precies in het midden van het hele stuk grond van 5 hectare. Ik zag al voor me dat we er iedere keer omheen moesten rijden. Toen we het bijna opgegeven hadden, kreeg een van de eigenaren een ingeving. Er stond nog een oude kast op zolder. Een erfstuk van moeder. De lade onderin de kast zat muurvast. Zou de eigendomsacte daarin liggen? Er moest een timmerman aan te pas komen om de lade open te breken. En ja hoor, daar lag de eigendomsacte.”

Vertrouwde rassen

Het is mooi meegenomen dat de uitbreiding aansluit op de bestaande wijngaard op de Louwberg. “Dat is heel plezierig. Van je buren koop je maar 1 keer.”  In het voorjaar van 2022 gaan er op deze lap grond 27.500 wijnstokken de grond in.  De aanblik van het landschap zal nog meer in het teken van de wijnbouw staan. “Ongeveer de helft van het perceel beplanten we met pinot gris, een kwart met auxerrois en nog een kwart met müller-thurgau. Dat zijn onze vertrouwde rassen. Met deze aanplant vergroten we de productie en zorgen we voor meer continuïteit.”

Geen viognier

Bij de uitbreiding van de Apostelhoeve in 2020 ging de eerste viognier van Nederland de grond in. Dat ras kom je vooral in de Rhônevallei tegen. Het wint aan populariteit. Ook in de Nieuwe Wereld. Het ras krijgt geen plekje op het nieuwe perceel. “Nee, de viognier moet echt op een toplocatie staan. Net als de riesling. We kijken de kat nog even uit de boom. Ik moet zeggen dat de viognier op ons proefveldje er zelfs in dit extreme jaar heel goed bij staat. De stokken hangen vol. En ook qua rijpheid ziet het er goed uit. Dat verrast me.”

Graadmeter

In 2022 gaat de viognier op de hellingen van de Louwberg voor het eerst iets opleveren. “Dan gaan we denk ik wel trossen halveren om botrytis te voorkomen. De viognier vraagt echt meer aandacht dan andere druivenrassen. Maar ik heb er wel vertrouwen in. Dit jaar was een belangrijke graadmeter. Op het proefveld hebben we nu 3 keer geoogst, maar dat was in de makkelijke jaren: 2018, 2019 en 2020. Het resultaat van dit jaar stemt mij positief. Nee, op het nieuwe perceel planten geen viognier. Daar planten we rassen die vroeger rijpen.”

Kelder en wijnmakerij

In de kelder moet het bedrijf ook een grote stap zetten: “De kelder en de wijnmakerij worden te klein voor de productie die we maken.” Uitbreiding van de Apostelhoeve is noodzakelijk. “We zijn nu volop bezig met de architect en de bouwmeester om de plannen goed op papier te krijgen. In 1992 stemde de gemeente Maastricht in principe al in met onze uitbreidingsplannen, maar er moest nog wel een paraaf onder. Dat is 2 weken geleden gebeurd. Daar zijn we erg blij mee. In de zomer van 2022 of het voorjaar van 2023 starten we met de bouw.”

Terug naar boven