Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie Cuvee XII

Oranje boven met een plek op het podium voor de Cuvee XII

Het draaide vandaag om brullende motoren op een circuit ergens in Arabië.  Daar deed Max het best aardig. Dankzij familiebedrijf Verstappen.  In een bloedstollende finale pakte hij uiteindelijk toch nog zijn grote rivaal Lewis Hamilton in. Wereldkampioen! Oranje boven! Nou vooruit, dat vieren we met misschien wel de meest populaire wijn van Nederlandse bodem, de Cuvee XII 2019 van de Apostelhoeve. Het is een grote stap van de herrie en het grote geld in de Formule 1 naar de rust en stilte van de Louwberg in Maastricht. Daar wordt deze topper gemaakt.  Dankzij familiebedrijf Hulst.

Succes komt je niet aanwaaien. Er is passie en heel veel doorzettingsvermogen nodig voordat je kan oogsten. Dat is niet alleen in de autosport zo. In 1970 begon het verhaal van de Apostelhoeve met pionier Hugo Hulst. Hij durfde het aan om bovenop de Louwberg een bescheiden aantal wijnstokken in de grond te steken. En voordat pa Verstappen zijn passie voor het racen over kon dragen aan zoon Max droeg pa Hulst zijn passie voor de wijnbouw al over aan zoon Mathieu. En inmiddels hebben ook kleinzoons Robin en Gilbert het te pakken.

Herkenbaar smaakprofiel

De Apostelhoeve maakt de Cuvee XII sinds 2002. De druiven komen van de beste en oudste stokken van het domein. De wijn werd jarenlang geschonken op hoog niveau. In de businessclass van de KLM. Oranje boven!  De Cuvee XII is een blend van 3 klassieke druivenrassen. Er gaat pakweg 40% müller-thurgau, 30% auxerrois en 30% pinot gris in de fles. Die verhouding kan in het ene jaar iets anders zijn dan in het andere. Dat is de keuze van de wijnmaker. Het gaat erom dat de Cuvee XII ongeacht het oogstjaar een herkenbaar smaakprofiel heeft.  

Nepkurk

Het etiket van de Cuvee XII 2019 straalt klasse uit. De gouden letters op een oranje ondergrond laten geen misverstand bestaan over het land van herkomst. Dit is een Nederlandse wijn! De fraaie kleuren passen bij het feestje in Abu Dhabi. Die klasse van het etiket mist de kurk op de fles. Die is nep. Maar dat vergeet je zodra de kurk eraf gaat. De licht strogele kleur is niet opvallend, maar de aroma’s van bloemen en fruit dansen de fles uit. Ik ruik veel fruit. Een beetje peer en perzik, maar vooral abrikozen, meloen en een beetje grapefruit. En kruiden.

Abrikoos is de baas

De geur van de wijn maakt je razend nieuwsgierig naar de smaak. In de mond is de Cuvee XII 2019 vol en sappig. In het tropische fruit is de rijpe abrikoos de baas. Op de achtergrond proef ik limoen, iets van honing en een klein klontje boter.  In de kruidige tonen zit een groen paprikaatje verstopt. Wat een fraaie balans heeft deze wijn!  De afdronk is mooi en zacht. De Cuvee XII combineert goed met een stukje kalfsvlees of een risotto, maar doet het ook goed bij visgerechten of een salade met asperges.

Podium

Oranje boven! Dat is de conclusie na een glas van de Cuvee XII. Het samenspel tussen het fruit en de zuren geven de wijn een smakelijke spanning. De editie van 2019 is natuurlijk al lang uitverkocht. Bestel die van 2020. Smaken verschillen, maar de Cuvee XII is onmiskenbaar een visitekaartje van de Nederlandse wijn.  Een topprestatie waarmee ook de familie Hulst een plekje op het podium verdient.

Proefnotitie 5

Wijn: Cuvee XII van de Apostelhoeve
Druiven: müller-thurgau, auxerrois en pinot gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 16,65

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven