Het online domein van de Nederlandse wijn
Pinot Noir Rosé

Dankzij Maria of John Cox is de Pinot Noir Rosé 2019 geen doorsnee zomerwijn

John Cox was al verzot op wijn voordat hij wijnboer werd. In 2006 zei hij tegen zichzelf: “Ik heb de plek en ik heb de ruimte. Waarom ga ik zelf geen wijn maken?” En een jaar later gingen de eerste stokken de bodem van löss en mergel in. “Ik koos voor druivenrassen van wijnen die ik zelf lekker vind, zoals pinot noir en chardonnay.” John reserveerde maar liefst de helft van zijn Domaine Salamander voor de blauwe pinot noir. Daarvan maakte hij ook deze Pinot Noir Rosé 2019. De andere helft was voor de witte auxerrois, chardonnay, pinot gris en riesling.

Het hoofdkwartier van het domein is de oude carréboerderij, die John erfde van zijn ouders. Hij staat middenin het Limburgse buurtschap Eyserheyde. John is er geboren en getogen. “Het is een mooie plek voor wijnbouw. We zitten op een plateau op 190 meter boven NAP. Daar waait het lekker door, zodat het blad goed kan drogen. Dat voorkomt meeldauw.” In 2013 zette John een tandje bij met de aanplant van de zeldzame frühburgunder en siegerrebe.

Maria

In de ‘voortuin’ van de carréboerderij staat Maria. Met de kleine Jezus in haar armen. De huizen van Eyserheide staan om de heilige moeder en haar kindje heen. De wijnen van John vallen goed in de smaak. Heeft dat iets te maken met de aanwezigheid van Maria? Of alles met het harde werken van John? “Ik ben zeven dagen per week bezig in de wijngaard. Daar verkijken mensen zich nogal eens op.” Het geheim van de mooie wijnen blijft een mysterie. Zeker is dat Domaine Salamander zich met de Pinot Noir Rosé opnieuw onderscheidt.

Verrassende match

Een rosé drink je meestal jong. De pinot noir voor deze rosé is geoogst in 2019. Hoewel rosé een frivole drank is, kreeg deze met de jaren toch wat diepte. De rosé is zalmkleurig. Niet intens. Licht. Ik snuif aroma’s op van appel en aardbei en rozen. In de verte ruik ik wat aardse en ook groene tonen. In de mond is de Pinot Noir Rosé 2019 ronduit zacht. Een beetje vettig zelfs. Naast de appel en het rode fruit proef ik zowaar iets van chocola. Wat een verrassende match! Een heel klein beetje citroen frist de boel op.

Doorsnee

De fruitige afdronk heeft een klein bittertje. John Cox maakte geen doorsnee rosé. De Pinot Noir Rosé 2019 weet z’n frisheid na een paar jaar prima vast te houden. Mooie zuren! Intussen geven de groene kruiden hem wat meer karakter. Het smaakprofiel is breder en interessanter dan van de gemiddelde rosé. Natuurlijk komt deze rosé solo goed voor de dag. Maar hij kan een koude pastasalade of een gerecht met kip of tonijn prima aan. Hij deinst zelfs niet terug voor een kaasfondue. Bestel ‘m bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Noir Rosé 2019
Domein: Domaine Salamander
Druif: pinot noir
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 16,19

Terug naar boven