Domaine Salamander is de productent van de Frühburgunder 2018. Het domein vind je in een andere wereld, verstopt in het Limburgse heuvelland. Op 190 meter boven de zeespiegel. Ergens bovenop een uitgestrekt plateau, in het slaperige buurtschap Eyserheide. De huizen staan om de heilige moeder en haar kindje heen. En om bij de eeuwenoude en karakteristieke carréboerderij van wijnmaker John Cox te komen, moet je eerst voorbij Maria en Jezus.
Dit is een plek waar vroeger veel salamanders zaten. Dat verklaart de naam van het wijndomein. John Cox liet voorheen koeien grazen op de kalkrijke bodem rond zijn imposante boerderij. Pakweg 20 jaar geleden stapte hij over op wijnbouw. Hij koos voor klassieke rassen. De helft van zijn perceel reserveerde hij toen voor de pinot noir. Die kreeg gezelschap van de auxerrois, chardonnay, pinot gris en riesling. In 2013 kwamen daar 2 zeldzame druivenrassen bij: frühburgunder en siegerrebe.
Onbekend en zeldzaam
John Cox maakt prachtige wijnen van zijn klassiekers. Soms laat hij ze jarenlang rusten in de kelder, voordat hij ze op de markt brengt. Het zijn vooral monocépages. Deze Frühburgunder 2018 is gemaakt van een onbekende en zeldzame druif. Het is een variant van de spätburgunder, beter bekend als pinot noir. In Duitsland kom je de frühburgunder af en toe tegen. Maar ook daar staat maar een krappe 300 hectare frühburgunder tegenover 12.000 spätburgunder.
Früher
Hij is 2 tot 4 weken früher rijp dan de spätburgunder. Dat is in een koel klimaat een voordeel. Toch is het geen makkelijke druif. De opbrengst is vaak laag. Daardoor dreigde hij te verdwijnen. Maar degelijke klonen zorgden in 1971 voor een officiële registratie als kwaliteitsdruif. Het lijkt erop dat de druif de laatste jaren in opmars is. De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit. Liefhebbers vinden zelfs dat ze meer smaak hebben dan die van de pinot noir of spätburgunder.
Explosie van rood fruit
De kleur van de Frühburgder 2018 van Domaine Salamander is lichtrood met een vleugje roestbruin. Ik ruik meteen al de frisse aroma’s van rood fruit. Nog voordat ik de wijn laat walsen. De neus is best uitbundig. Naast aardbei en framboos snuif ik ook wat aardse tonen op. En in de verte caramel. Het mondgevoel is heel sappig en vol. Ik proef een explosie van rood fruit en bosvruchten: aardbei, framboos, kersen en blauwe bes. Op de achtergrond ontdek ik pruimen en wat rokerige tonen.
Amper tannines
De wijn heeft amper tannines. Hij is frivool en zacht. Dat maakt hem ook aantrekkelijk voor mensen die niet zo dol zijn op rode wijn. De mooie zuren die zo kenmerkend zijn voor Nederlandse wijnen excelleren ook in deze fles. De Frühburgunder 2018 kun je het best lekker koel drinken. Zomaar tussendoor of als begeleider van bijvoorbeeld een rollade. Dit is in alle opzichten een zeldzaamheid. Bestellen dus.
Wijn: Frühburgunder 2018 van Domaine Salamander
Druiven: frühburgunder
Serveertemperatuur: 12-15°C
Alcohol: 13,8%
Prijs: € 16,45
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
- 25 september 2024Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt