Het online domein van de Nederlandse wijn
Auxerrois 2020 Deelgaarderberg

Hoe een frivole Auxerrois 2020 dansend uit de dierentuin komt

Deze frivole wijn komt uit Maria-Hoop. Dat is een kerkdorpje met 1400 inwoners in het smalste stukje van Nederland. In amper een half uur rijd je door een glooiend stukje Limburg van België naar Duitsland. Het wijndomein ligt op bijna 50 meter boven NAP. En dan mag je in ons platte landje al van een heuse berg spreken. De naam Maria-Hoop is pas in 1953 ingevoerd. Daarvoor stond er op de borden bij de entree van het dorp Diergaerde, in de volksmond Deelgaard. Niet zo gek om het domein dan Deelgaarderberg te noemen. Deze Pinot-Auxerrois 2020 komt er vandaan.

De naam Diergaerde komt van een leengoed dat al genoemd werd in 1405. In de tuin van de dieren legden Nicole en Jos Wilms in 2007 een wijngaard aan. Dat deden ze niet voor het eerst. Wijn maken was al jarenlang hun gezamenlijk hobby. In 2005 vertoonde de liefhebberij de eerste symptomen van een riskante kwaal. Met de aanplant van een wijngaard in de gemeente Maasbracht liep de hobby uit de hand. Helaas moest de kleinschalige wijngaard al vrij snel plaats maken voor een nieuwbouwwijk. Maar Nicole en Jos gingen door. Ze verhuisden naar Maria-Hoop.

Klassiek en nieuw

Daar legden ze een nieuwe wijngaard aan en bouwden een wijnkelder. Dat was nog maar het begin. Het domein heeft nu meerdere percelen in gebruik. Naast de dierentuin ligt er een stuk grond in de historische tuin van kasteel Montfort en in de buurt van Reuver. Bij elkaar opgeteld is de totale oppervlakte van het domein ongeveer 3 hectare. Dat is goed voor de productie van 7.000 tot 10.000 flessen. De Deelgaarderberg teelt klassieke én nieuwe druivenrassen. Het is de bedoeling van de wijnmaker dat de witte wijnen het goed doen als begeleider van gerechten met asperges.

Gewoon

De frivole wijn die vandaag voor m’n neus staat is de Pinot-Auxerrois 2020. Om verwarring te voorkomen: pinot-auxerrois is een van de synoniemen voor de auxerrois. Het gaat dus ‘gewoon’ om de auxerrois, maar de toevoeging ‘pinot’ geeft de naam misschien wat meer allure. Niet iedereen heeft een hoge pet op van de Auxerrois. Hij moet nogal eens het vooroordeel van een vlakke wijn met weinig zuren incasseren. In m’n glas is de wijn bijna wit met een groen tintje. Ik ruik aroma’s van  appel, peer, perzik en een vleugje ananas. In de verte snuif ik een zweem van rozemarijn op.

Lekker bij asperges

In de mond is het een knisperende en strakke wijn met mooie zuurtjes. Ik proef ook iets van rijpe kiwi en wat gras en groene kruiden. De mooie afdronk zit vol met tropisch fruit. Een klein bittertje zorgt voor een beetje spanning. Deze Auxerrois doet een dansje, zo lichtvoetig en vrolijk is ’t ie. Een echte voorjaarswijn. Inderdaad, lekker bij asperges. Maar hij doet het ook prima op een terrasje. Als het domein nogal een eindje rijden is, kun je deze mooie wijn natuurlijk bestellen bij Nederlandse Steekwijnen. Geniet ervan!

Proefnotitie 4

Wijn: Pinot-Auxerrois 2020
Domein: Wijngaard Deelgaarderberg
Druif: auxerrois
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 13,49

Terug naar boven