Het online domein van de Nederlandse wijn
Uitbreiding Wijngoed Thorn
Nieuws - 22 mei 2023

Daarom is het nodig dat Wijngoed Thorn na de stokken ook investeert in stenen

Er zit groei in de Nederlandse wijnbouw. Domeinen breiden niet alleen uit in aantal hectares, maar investeren ook fors in de uitbreiding van kubieke meters en steen. Een van de voorbeelden is Wijngoed Thorn in Limburg. Aan de rand van het witte stadje verrijst bij de wijngaarden van Harry en Mieke Vorselen een enorme hal. “Onze huidige wijnkelder is te klein om de opbrengst van het domein te verwerken”, vertelt Harry.

Na de uitbreiding met 8.500 stokken op 1,5 hectare in 2022 is de oppervlakte van Wijngoed Thorn nu 9 hectare. Het perceel tussen het bedrijventerrein en het historische centrum van Thorn staat vol met klassieke druivenrassen. De eerste oogst van de jonge aanplant is voorzien in 2025. Dan hebben de wijnmakers niet meer genoeg ruimte in de kelder. “Daarom bouwen we deze wijnhal, met aparte ruimten voor het afvullen en persen, voor de opslag en voor de tanks.”

Nog duurzamer

Het vinificatieproces van Wijngoed Thorn voldoet aan de strengste eisen. Daarom mag het op de etiketten pronken met het kwaliteitskeurmerk BOB Maasvallei Limburg. Dat moet zo blijven. “De bouw van de nieuwe wijnhal is opnieuw een investering in kwaliteit. Het is onze ambitie om de kwaliteit van onze wijnen nog constanter te maken.” Daarnaast kijkt Harry naar de toekomst. ”Op deze manier maken we de teelt van druiven en het maken van wijn nog duurzamer.”

Naar 10,5 hectare

De ambities vragen om een moderne wijnmakerij. “Het gebouw is helemaal geïsoleerd. Een beluchtingssysteem zorgt voor een constante temperatuur.” Als de wijnhal straks klaar is, heeft Wijngoed Thorn de capaciteit om nog meer druiven te verwerken. “De planning is dat we de wijngaard volgend jaar nog eens met 1,5 hectare uitbreiden.” Daarmee komt het areaal van Wijngoed Thorn op 10,5 hectare. Dat getuigt van vertrouwen in de toekomst.

Monumentaal pand

Het proeflokaal en de winkel van Wijngoed Thorn zijn op dit moment nog gevestigd in een karakteristiek en monumentaal pand midden in het historische stadje. De bekendheid van het domein is misschien wel mede te danken aan deze plekje. Gaat de uitbreiding bij de wijngaard ten koste van dit onderkomen? Harry stelt bezorgde dagjesmensen gerust: “Nee, het proeflokaal en de winkel in het oude centrum houden we aan. Die blijven gewoon open voor het publiek.”

Terug naar boven