Het online domein van de Nederlandse wijn
pinot noir 777

Pinot Noir 777 is de trots van Thorn

Noem Harry Vorselen maar gerust een wijnprofeet. Hij stapte 20 jaar geleden het nieuwe millennium in met de verwachting dat Limburgse wijn zou gaan scoren. En zo geschiedde. Maar voordat het zover was, moest Harry een ingrijpende keuze maken.  Hij speelde hoorn bij het Radio Symfonie Orkest, maar kreeg een spieraandoening bij z’n mond. Einde muzikale loopbaan! Hij koos op gevoel voor een radicale verandering. Harry werd wijnboer. Het was mooi meegenomen dat zijn familie al een lapje grond aan de Maas in bezit had.

Dat was niet zomaar een lapje grond. De grond aan de Maas zit vol met grind. Dat zorgt voor een goede waterhuishouding van de wijnstokken. En geeft mineraliteit aan de wijn. In 2001 gingen de eerste wijnstokken de veelbelovende bodem in. En in 2004 kwam de eerste wijn van Wijngoed Thorn op de markt. Samen met de bodem zorgt het micro-klimaat in het gebied voor een uniek terroir. De wijngaard van Harry en Mieke Vorselen ligt in het droogste stukje van de Benelux. Daar worden wijnen meestal niet minder van! Het verklaart de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voor Maasvallei Limburg.

777

De 7 hectare van het wijngoed is goed voor 60.000 flessen wijn per jaar. Het zijn stuk voor stuk monocépages, wijnen gemaakt van 1 druivenras. Wijngoed Thorn teelt 3 witte en 3 blauwe druivenrassen: auxerrois, pinot gris, riesling en dornfelder, frühburgunder en pinot noir. Voor onze neus staat de Pinot Noir 777 Barrique uit 2017. De 777 is een Franse kloon van de pinot noir, waarin het specifieke karakter van de druif mooi uit de verf komt. Dat maakt van deze wijn een pinot noir in het kwadraat. Alles wat een herkenbare pinot noir moet hebben, heeft deze wijn in huis!

Rood fruit en vanille

De kleur is typisch pinot noir. Niet zo intens, maar vrij licht. Misschien wel het best te omschrijven als amberrood. In de neus is deze 777 een tikkie bescheiden. Het is wel meteen duidelijk dat je met een fruitige wijn te maken hebt. De aroma’s van rijpe aardbei, framboos en kersen zijn dominant. Op de achtergrond ruik ik aardse tonen en een vleugje vanille. De vanille hint naar de rijping op Frans eiken. Maar de houttonen zijn heel subtiel. Niet overheersend.

Sublieme eenvoud

Het mondgevoel is rond en vol. De tannines zijn zacht. De aroma’s van rood fruit krijgen gezelschap van die van caramel en chocola. Op de achtergrond proef ik iets kruidigs en een klein sigaartje. In de mooie afdronk gaan een bittertje en pepertje hand in hand. Het rijpe fruit en de frisse zuren houden elkaar mooi in balans. Deze Pinot Noir 777 Barrique 2017 is een complexe wijn. De aroma’s van rood fruit springen eruit. Dat geeft hem tegelijk een sublieme eenvoud. Maar op de achtergrond gaat het ene laatje na het andere open.

Feestje

Deze wijn doet het goed bij rood vlees. Hij mag best een beetje koel geserveerd worden. Ik kijk nu al uit naar het proeven van de editie uit het topjaar 2018. Dat moet helemaal een feestje zijn. De prijs onderstreept de kwaliteit. Dit is een topper van eigen bodem. Ik bestel meteen de editie van 2018.

Proefnotitie 5

Wijn: Wijngoed Thorn
Druiven: pinot noir 777
Serveertemperatuur: 12-15°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 24,95 (2018)

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven