De kloosterwijn uit Oosterhout is aan een voorzichtige revival begonnen. Door die dekselse coronaperiode moesten de nonnen nogal wat tegenslagen verwerken. Hun Zuid-Afrikaanse wijnmaker kon bijvoorbeeld niet meer naar Nederland komen. Dat was een heuse beproeving, want het viel niet mee een goede vervanger te vinden. Maar nu is Adam Dijkstra de baas is in de kelder van Sint-Catharinadal. Hij weet waar Abraham de mosterd haalt. Van de oogst van 2022 maakt hij 5 wijnen voor de Norbertinessen. Deze Ricwera 2020 is al iets ouder.
Sinds 1647 wonen de zusters in hun prachtige klooster in Noord-Brabant, maar pas sinds 2017 maken ze zijn. Dat doen ze om de toekomst van de kloostergemeenschap veilig te stellen. Er zijn nog 13 zusters over. Ze geloven in de toekomst, maar er komen spannende tijden aan. Zusters in wijn lijkt een gouden greep. Heuse kloosterwijnen uit Nederland zorgen voor extra aandacht voor hun gemeenschap en hun missie. De eerste jaargang was van de wijnen was veelbelovend. De recensies waren lovend.
Toekomst
Na de tegenslagen van de afgelopen jaren krabbelen de nonnen nu weer overeind. Er rollen dit jaar meer dan 60.000 flessen uit de bottelmachine. En ze investeren volop in de toekomst. De oppervlakte van de wijngaarden groeide in het voorjaar met 2 hectare naar 10,5 hectare. Daarmee is het domein een van de grootste van Nederland. Het wijnaanbod is breed. Naast deze rosé produceert Sint-Catharinadal de rode Elisabeth en de witte Augustinus, Hugo en Norbertus. Een deel daarvan rijpt op hout en komt pas later dit jaar in de verkoop.
Geen allemansvriend
De Ricwera 2020 is een rosé met een stevige bite. Geen allemansvriend. Het is een blend van gamay en pinot noir. De kleur is zalmroze, misschien zelfs oranje. Ik snuif naast rood fruit meteen een kruidige ondertoon op. Naast aardbei en framboos, vang ik ook tuinkruiden op. In de mond toont hij z’n pit helemaal. Ik proef nog meer rood fruit. Kersen. Deze rosé is fruitig en sappig. De mooie zuurtjes tintelen op je tong. Ik proef tijm. Hij is na 2 jaar misschien iets van z’n frisheid verloren, maar profileerde zich sowieso al als een krachtige zomerwijn.
Salade of sushi
Dit is geen terraswijn. Natuurlijk kun je ‘m lekker gekoeld ook onder de parasol drinken, maar ik zou ‘m combineren met een maaltijd. Hij kan een salade met geitenkaas of sushi prima aan. De jaargang 2020 is natuurlijk uitverkocht, maar je weet nu dat je de Ricwera in de regel niet te lang moet laten liggen. De editie 2022 is daarom een prima keus, te koop bij Nederlandse Streekwijnen. Disclaimer: geen wijn is elk jaar hetzelfde! Santé!
- Gamay en pinot noirGamay en pinot noir
- BGA Noord-BrabantBGA Noord-Brabant
- Sint-CatharinadalSint-Catharinadal
- 8-10°C8-10°C
- 12%12%
- 18,0018,00
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022