Het online domein van de Nederlandse wijn
houtgelagerde chardonnay catharinadal

Houtgelagerde Chardonnay van Sint Catharinadal is fris en frivool, dus typisch Nederlands

Er staat vandaag een heuse kloosterwijn op tafel: de Houtgelagerde Chardonnay 2018 van het vrouwenklooster Sint Catharinadal. Zusters en zaken matchen niet zomaar. Dat ontdekten de zusters ook. In 2015 begonnen ze met de productie van wijn om het klooster in Noord-Brabant in de benen te houden. Dat leek een goede zet. De eerste wijnen kregen van de keurmeesters een 10 met een griffel, maar de verkoop zorgde voor spanning. De leefregel van de zusters botste nogal eens met de wetten van de zakenwereld.

Daar komt bij dat de populariteit van de wijnen voor veel aanloop zorgt. Dat bedreigt het serene karakter van het klooster en de rust van de zusters. Het is te hopen dat de zusters een begaanbaar pad weten te vinden. Dat verdient het klooster. En dat verdienen de wijnen. Het gezaghebbende wijnmagazine Perswijn keurde in het voorjaar bijna 150 Nederlandse wijnen. De proevers gaven alle wijnen van Sint Catharinadal uit 2019 meer dan 4 sterren. De Houtgelagerde Chardonnay 2019 kreeg zelfs 5 sterren. Dat is de maximale score.

Augustinus

De fles en het etiket mogen er zijn. Een goudkleurig Andreaskruis verdeelt een deel van het etiket in vier vlakken, die verwijzen naar het verleden, het heden en de toekomst van het klooster. De Houtgelagerde Chardonnay 2018 heeft nog geen naam. Dat is intussen anders. De editie van 2020 gaat als Augustinus door het leven. De fonkelende wijn heeft een lichte kleur: strogeel. Aroma’s van wit fruit overheersen: appel en peer. Ik snuif ook de geur van citrusvruchten op. En in de verte gras en andere groene aroma’s op. En natuurlijk vanille.

Boterbabbelaar en honing

Het mondgevoel is fris en vol. De wijn tintelt een klein beetje op de tong. Ik proef naast wit fruit ook tonen van tropisch fruit en een klein pepertje. De boterbabbelaar en het vleugje honing doen me in de verte denken aan de logge Chardonnays uit warme streken, maar deze blijft lekker frivool. De groene aroma’s zijn duidelijk aanwezig. Ik proef op de achtergrond iets van bleekselderij en broccoli. De wijn heeft een mooie afdronk met een klein bittertje. Mooi gemaakt!

Puur Nederlands

Een Chardonnay uit Nederland is altijd weer bijzonder. Verwacht geen typische Chardonnay met een boterachtige touch. Dit is een frisse en fruitige Chardonnay. Puur Nederlands. Deze stijl heeft voor mij meer charme dan die uit Australië of de VS. De Houtgelagerde Chardonnay 2018 is een complexe wijn die 3 jaar kan liggen. De 2018 moet je nu drinken. Als hij nog ergens verkrijgbaar is. Probeer anders Augustinus 2020 maar. Combineer hem met schaaldieren of een gerecht met kip. Hij zal je niet teleurstellen.

Proefnotitie 4

Wijn: Houtgelagerde Chardonnay 2018 van Sint Catharinadal
Druiven: chardonnay
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 14,50

Terug naar boven