Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie rosé Catharinadal

Paniek in de Provence door prachtige rosé Sint Catharinadal

De velden rond het klooster waren voorheen het domein van de koeien. Die produceerden er hun vlaaien. En even verderop stonden metershoge maïsplanten. Maar met de traditionele business van de boer konden de zusters van Sint Catharinadal hun klooster niet overeind houden. Ze gooiden het roer om. Nu maken ze onder andere de Rosé Sint Catharinadal 2018. Er staat 44 km aan wijnranken in hun achtertuin. Voorbijgangers wanen zich in Frankrijk. En daar komen dan ook de druiven vandaan die de zusters hebben aangeplant. Het zijn de witte auxerrois, chardonnay, pinot blanc en pinot gris en de blauwe gamay en pinot noir.

De Norbertinessen maken er twee witte wijnen en een rosé van. De gamay en pinot noir staan in de clos. Dat is een ommuurd stukje wijngaard dat tegen het klooster aanligt. Daar is het warmer en staat minder wind. De druiven hebben het daar goed naar hun zin. De pinot noir kom je met name  in Noord-Brabant en Limburg wel vaker tegen. De gamay niet. Dat is een verrassende keuze van de zusters. Onbekend. Hoewel…, de bekende Beaujolais bestaat uit 100% gamay. De druif zorgt voor lichte wijnen bomvol fruit, met name framboos en kers. En als je ooit banaan proeft in een wijn, dan weet je dat de gamay in het complot zit.

Karakteristieke aroma’s

In de kelder vond ik onder een diepe laag stof de Rosé Sint Catharinadal 2018. Hij lag daar al een poosje. Hoe zit het met z’n frisheid na zo’n lange slaap? Deze rosé is een blend van de pinot noir en gamay uit de clos. Dat zijn twee kanjers met hun roots in het noorden en zuiden van de Bourgogne. De kleur van de wijn is zalmroze. Heel erg licht. Dat doet me denken aan de toppers die we helemaal vanuit de Provence naar Nederland slepen. Ik snuif de karakteristieke aroma’s van een rosé op. Rood fruit: aardbei, framboos en kers. Op de achtergrond bespeur ik peer en perzik en een vleugje rozengeur.

Plezierig strak

De Rosé Sint Catharinadal 2018 heeft mooie zuren. In de mond voelt hij plezierig strak. Een beetje vettig. Met een aangenaam prikje op de tong. Sprankelend! De zuren doen het ontzettend goed in combinatie met het sappige fruit. Dat maakt deze rosé ook spannend! In de droge en volle smaak komt het rode fruit sterk terug. Daarnaast ontdek ik in de verte ananas en iets van munt. En bespeur ik ergens heel ver weg nou ook een spoortje banaan? De afdronk heeft een mooie lengte. Er zit een bescheiden bittertje in verstopt.

Briljant

De zusters hebben een briljante rosé gemaakt. Deze Rosé Sint Catharinadal 2018 is fruitig en sprankelend. Paniek in de Provence! Concurrentie uit het Brabantse land! Na een paar jaar in de kelder is de wijn nog fris en fruitig. Maar ik ben blij dat ik hem nu ontkurkt heb. Niet langer wachten. Nu drinken. De editie van 2019 is nog verkrijgbaar, in de kloosterwinkel en online.

Proefnotitie 5

Wijn: Rosé Sint Catharinadal
Druiven: pinot noir en gamay
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 16,95

Terug naar boven