Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie Sint Catharinadal

Sint Catharinadal maakt zuivere kloosterwijn met intense aroma’s

Eerst de sfeer proeven, voordat je de wijn proeft. Dat zou je eigenlijk moeten doen bij deze mooie blend van domein Sint Catharinadal. Even buiten de hectiek van Oosterhout vind je een klooster. In het fraaie kasteeltje De Blauwe Camer. Het decor van het domein is een droom. En de stilte is tastbaar. Hier wonen sinds 1647 de zusters Norbertinessen. Om de toekomst van de kloostergemeenschap veilig te stellen moesten ze op zoek naar nieuwe inkomsten.

Bier brouwen was een optie. Dat gebeurt ook in andere kloosters. Maar de zusters vonden dat toch niet zo passen bij een vrouwenklooster. Ze kozen voor wijnbouw. Priorin Maria Magdalena is daar heel gelukkig mee.  De wijnstokken rond het klooster verwijzen naar een bijbels beeld. Jezus zegt: “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken.” Dat is precies wat haar in het klooster heeft gebracht. “Het gaat erom dat het volgen van Jezus belangrijker is dan al het andere op deze wereld.”

Intense geur

Op de 7,5 hectare wijngaard verbouwen de zusters auxerrois, chardonnay, gamay, pinot blanc, pinot gris en pinot noir. Op tafel staat een blend van auxerrois, pinot blanc en pinot gris uit 2018. Een zuivere wijn. Hoe kan het ook anders? Hij is gemaakt op gewijde grond! De kleur is maagdelijk blanc, bijna wit. De geur is intens. Stuivend bijna. Ik snuif aroma’s op van groene appel, abrikoos en perzik. De geur heeft ook iets bloemigs.

Tropisch fruit

In de mond voelt de wijn plezierig strak. Hij geeft een fris en tintelend gevoel op de tong. Deze blend heeft mooie zuren en veel smaak. Ik proef ook tropisch fruit, zoals ananas. Daarnaast herken ik aroma’s van butterscotch en honing. En in de verte iets van munt. De afdronk heeft een gemiddelde lengte. Er zit een klein bittertje in verstopt, dat mooi combineert met de tonen van munt.

Kloosterwinkel

De zusters van Sint Catharinadal hebben een frisse en fruitige blend gemaakt. Het is een rijpe wijn. Nu op dronk. Hij kan nog wel een jaartje liggen. Deze en de andere wijnen van Sint Catharinadal zijn te koop en te bestellen bij kloosterwinkel De Blauwe Camer.

Proefnotitie 4

Wijn: Sint Catharinadal
Druiven: auxerrois, pinot blanc en pinot gris
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 16,95

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven