Het online domein van de Nederlandse wijn
Sauvignac Wijngoed Wolf

Sauvignac 2021 verklapt hoe verleidelijk biodynamische fratsen smaken

Nicolaas Klei noemde biodynamische wijn ooit ‘biologisch à la Harrry Potter’. Dat is deze Sauvignac 2021 van Wijngoed Wolf. Maar hoe zit dat nou precies met biodynamisch? Simpel gezegd is het biologisch in het kwadraat. Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, stond aan de wieg van biodynamische landbouw. Er zijn kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en ziektes bestrijden. Daar was Steiner heilig van overtuigd. Lauren de Hollander en Bas Klerx praten over ‘wijnbouw in harmonie met de natuur’.

Biodynamische landbouw is een trend die niet aan de wijnbouw voorbij gaat. Men zegt dat biodynamische wijnbouw echte terroirwijnen voortbrengt. Met nog meer karakter en smaak dan bij conventionele en zelfs biologische landbouw. Letterlijk betekent biodynamisch dat een boer samenwerkt met de energie die het leven schept en onderhoudt. In de praktijk resulteert dat in het gebruik van homeopatische preparaten, die zo extreem verdund zijn dat ze volgens de meeste wetenschappers geen effect kunnen hebben.

Kruidenmengsels

Daarmee is niet alles gezegd. De vruchtbaarheid van de bodem loopt na verloop van jaren terug. De biodymische aanpak richt zich op het herstel van die vruchtbaarheid, onder andere door bemesting met kruidenmengsels. Dat zorgt aantoonbaar voor meer bacteriën in de bodem. Dat is goed voor de ontwikkeling van de wortels en de gezondheid van druivenstokken. Wat je er ook van vindt, het respect voor de natuur is in de biodynamische werkwijze ingebakken. Niet een beetje, maar tot in detail.

Frisse aroma’s

Zweverige fratsen of niet? Neem de proef op de som. De Sauvignac 2021 doet z’n uiterste best om je ervan te overtuigen dat de biodynamische teelt werkt. Bij een wijn die voor tenminste 85% van één druif is gemaakt, volstaat op het etiket de vermelding van die ene druif. Dat is bij deze fles aan de orde. Er is een klein beetje cabernet blanc aan de sauvignac toegevoegd. Ik snuif frisse aroma’s op van abrikoos, appel, limoen en perzik. Er dartelen ook wat groene tonen en een bloesemgeurtje door de lucht.

Knisperend zuurtje

Dit is een frisse en sappige wijn. Met een knisperend zuurtje. In de mond nemen de appel en vlierbes het andere fruit op sleeptouw. Ik proef ook duidelijk iets van kool. En honing. Iets verderop verstopt zich een vleugje mint en een piepklein bittertje. De Sauvignac 2021 is een complexe wijn met een eigenzinnig karakter. Hij doet het goed in combinatie met een borrelhapje of als begeleider van groene asperges of kruidige groentegerechten. Koop ‘m op het domein in het Brabantse land of online. Even googelen en je vindt ‘m nog wel ergens. Hij is dat kleine beetje moeite echt waard!

Proefnotitie 4

Wijn: Sauvignac 2021
Domein: Wijngoed Wolf
Druif: sauvignac en cabernet blanc
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 14,50-16,50

Terug naar boven