Het online domein van de Nederlandse wijn
Druivenras wit sauvignac

Sauvignac

De sauvignac komt in Nederland binnen met stip. Het is een nieuw druivenras, dat je nog niet zo heel veel tegenkomt. Dat kan zomaar veranderen, want hij heeft een indrukwekkende stamboom. De sauvignac is een kruising van de klassieke toppers sauvignon blanc en riesling en een onbekend schimmelresistent ras. Hij heeft de genen van de soorten Vitis vinifera en de Vitis amurensis. Z’n smaakprofiel doet denken aan de stuivende wijnen van de sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.

Synoniemen
Zo’n nieuw druivenras heeft (nog) geen alternatieve benamingen. De formele aanduiding is VB Cal 6-04 of Valentin Blattner Cal 6-04.

Herkomst
Valentin Blatter (1958) is geen doorsnee wijnboer. De Zwitser bezit drie wijngaarden, maar houdt zich al sinds 1980 met succes bezig met de ontwikkeling van schimmelresistente druivenrassen. Dat doet hij onder de paraplu van het Instituut voor Ecologie en Druivenveredeling in Zwitserland. In zijn kwekerij in Soyhières boekte hij belangrijke resultaten. Daar ontwikkelde hij in 1991 de cabernet blanc en ook de sauvignac. Hij is de man achter een groot aantal nieuwe druivenrassen. In de meeste gevallen gaat het om kruisingen met de cabernet sauvignon. De cabernet noir, pinotin en satin noir kom je ook in Nederlandse wijngaarden tegen.

De wijngaard

De sauvignac is nog vrij zeldzaam in Nederland. Hij staat in een aantal nieuwe wijngaarden en recente uitbreidingen. Domeinen die werken met de sauvignac zijn onder andere De Wijnmakers (Overijssel), Wijngaard Keulenhof (Gelderland) en Wijngoed Wolf (Noord-Brabant). Er is in Nederland pakweg 5 hectare aangeplant. De sauvignac is geschikt voor de teelt op diverse bodems. Hij komt op kleine schaal ook voor in Duitsland.

Oogst
De groei van de sauvignac is vergelijkbaar met die van de riesling. Een ‘volwassen’ druif is middelgroot. Kenmerkend is de stabiele zuurgraad en de dikke schil. Daardoor kan de oogst uitgesteld worden tot in oktober. Hij rijpt 10 dagen vroeger dan de riesling. Als hij voldoende rijp is, kleurt de druif roze. De dikke schil beschermt hem tegen schimmels en maakt dat de druif kan rotten zonder open te barsten.

De kelder

Solo komt de sauvignac prima uit de verf en in een blend is hij goeie maatjes met bijvoorbeeld de johanniter en souvignier gris. Dankzij de dikke schil leent hij zich ook prima voor het maken van een zoete dessertwijn. Hij kan rotten zonder dat de schil openbarst.

Druivenras sauvignac

Het glas

De kleur van de sauvignac is strogeel. Het smaakprofiel is anders dan inmiddels vertrouwde nieuwe druivenrassen als johanniter en souvignier gris. Hij heeft een heel eigen karakter. Daarmee is hij een aanwinst voor de Nederlandse wijnboeren, die het smaakprofiel graag vergelijken met dat van beroemde en populaire Sauvignon Blancs uit Marlborough.

Smaak
Het is een aromatische wijn. Hij heeft aroma’s van abrikoos, rijpe appel, kruisbes en citrus. Soms groene aroma’s. En in de meeste gevallen een knisperend zuurtje.

Houdbaarheid
De ervaringen met de Sauvignac zijn nog pril. Het is een frisse en fruitige witte wijn, die je in de regel het best jong kan drinken.

Serveertemperatuur
Een droge witte wijn kun je vrijwel meteen drinken nadat je hem uit de koelkast hebt gehaald, tussen 8 en 10°C. De ideale temperatuur van de Sauvignac komt meer in de buurt van de 10°C dan de 8°C.

De combinatie

Deze druif levert mooie wijnen op, die je kunt drinken op een terras of zomaar tussendoor. Hij combineert goed met asperges of kruidige groentegerechten.

De keuring

De Sauvignac voegt iets toe aan de Nederlandse wijnen die we al kenden. Ons terroir zorgt voor een onderscheidende wijn met een eigenzinnig smaakprofiel.  

Producenten
Mooie wijnen:  Wijngoed Wolf (Sint-Michielgestel), De Wijnmakers (Tubbergen). Topwijnen: Wijngaard Keulenhof (Elst).

Terug naar boven