Het online domein van de Nederlandse wijn
Riesling 2018 Thorn

Wijngoed Thorn trakteert met Riesling 2018 op een eigenzinnige topper

Het terroir rond het witte stadje Thorn is uniek. Dat proef je aan deze Riesling 2018 van Wijngoed Thorn. Het bedrijf van Harry en Mieke Vorselen ligt in een stukje Nederland met een bijzonder microklimaat. Het regent er minder en de temperatuur kent minder diepe dalen en hoge pieken. De winning van grind zorgde namelijk voor een landschap met grote wateroppervlakten. Die temperen de temperatuur en beperken daarmee bijvoorbeeld ook de vorstschade.  “Eigenlijk is deze omgeving vergelijkbaar met de Elzas en de Moezel.” Daar komen de druiven in de wijngaarden van origine ook vandaan. En ze hebben het prima naar hun zin in de omgeving van Thorn.

Wijnboer Harry hoeft amper in te grijpen. De teelt in de wijngaarden is bijna helemaal biologisch. Naast het klimaat is ook de bodem een bijzondere vermelding waard. Dankzij klei- en zandafzettingen van de Maas en de kiezel in de bodem hebben de wijnen hun eigen signatuur. Reden genoeg voor een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Het is het eerste grensoverschrijdende kwaliteitskeurmerk van Europa. Hij omvat de oevers van grensrivier de Maas, aan de Belgische en aan de Nederlandse kant. “Onze stijl van wijn maken lijkt ook op die in de Elzas en de Moezel,” verklaart Harry. En die typerende stijl proef je.

Mooie nazomer

Niet zozeer in deze Riesling 2018. Het is een nogal eigenzinnig type. Misschien heeft het te maken met het uitzonderlijk droge en warme oogstjaar met die bijzonder mooie nazomer. De intense kleur maakt meteen indruk. Dit is een gouden wijn! Ik zie vette tranen in m’n glas en snuif bloemige aroma’s op. En de geur van exotisch fruit op. Ananas en mango en perzik. Daarnaast ook honing en wat hooi. Een plezierig pallet dat de indruk wekt van een wat zware Riesling met een overduidelijk zoetje. De spanning stijgt!

Knokpartij

Het mondgevoel is sappig en vol. De wijn is een beetje stroperig. Er komt nog wat meer fruit om de hoek kijken. Abrikoos en peer. Ik proef boterbabbelaars. En daar is ook dat kenmerkende aroma van petroleum. Niet uit te leggen. Dat moet je proeven. Goût de pétrole. De Riesling 2018 is zoeter dan je van een Riesling gewend bent. Hij heeft niet de scherpe zuren van een Duitse Riesling. Maar op het eind komt er in de smaak iets groenigs tevoorschijn. Dat maakt de lange afdronk toch weer een tikkie strakker. De onbesliste knokpartij tussen het zoetje en de frisse zuren houdt het spannend.

Karakteristieke trekjes

Deze eigenzinnige en super rijpe Riesling 2018 maakt me erg nieuwsgierig naar andere jaargangen. Dit is geen uitgesproken Riesling. En toch is het een topwijn, die je echt moet proeven! Hij is anders, maar heeft wel karakteristieke trekjes van de Riesling. Prima in te zetten als aperitief en als dessertwijn. Hij doet het ook goed in combinatie met kruidige gerechten. Op zoek naar iets bijzonders, dat ook degenen die niet zo dol zijn op droge wijnen waarderen? Bestel dan deze Riesling 2018 van Wijngoed Thorn.

Proefnotitie 5

Wijn: Riesling 2018 van Wijngoed Thorn
Druiven: riesling
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 14,59

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven