Het online domein van de Nederlandse wijn
Rosé Jekerdal

Waarom een rosé uit het Jekerdal ook niet zo jong toch een topper is

Dit is een rosé uit het Jekerdal, iets ten zuiden van Maastricht. Daar begon de revival van de Nederlandse wijnbouw. Het dal is het domein van de families Bollen van Hoeve Nekum en Hulst van de Apostelhoeve. In het dal en op de hellingen van de Louwberg liggen hun wijngaarden. Er zijn familiebanden tussen de twee buren. Bovenop de Louwberg was de Apostelhoeve de eerste die het waagde om in de wijnbouw te stappen. Het prille succes inspireerde de bewoners van Hoeve Nekum. In 1986 werd een deel van het bedrijf van 60 hectare omgetoverd in een wijnboerderij.

Het Jekerdal is onderdeel van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland. Daarin gaat het om percelen met een bovenlaag van löss met daaronder mergel. De kwaliteit van met name de witte wijnen in het Limburgse Jekerdal is echter van zo’n bijzonder niveau, dat ze een eigen keurmerk of classificatie verdienen. Een mooi voorbeeld van dat soort microklimaatgebieden zijn de Climats in de Bourgogne. Dat zijn nauwkeurig afgebakende percelen op de hellingen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune met unieke natuurlijke omstandigheden.

Grand Cru

Nergens in Nederland is de wijnbouw zo nadrukkelijk en zichtbaar aanwezig als in het Jekerdal. Hoeve Nekum is inmiddels 6 hectare groot en de Apostelhoeve maar liefst 19 hectare. Niet zo gek, want het specifieke terroir zorgt voor bijzondere witte wijnen. In Frankrijk kent men daarvoor een bijzondere classificatie: Grand Cru. Zo’n soort classificatie kent het Jekerdal niet, maar het is een mooie klus voor een nieuwe generatie wijnbouwers om daar werk van te maken. In deze rosé uit het Jekerdal proef je waarom het microklimaatgebied dat verdient.

Oranjerood

Nee, het is geen witte wijn. Maar wel een bijzondere rosé. De gangbare methode voor het maken van rosé is om eerst de druiven te  kneuzen en daarna een schilweking van 3 tot soms wel 24 uur toe te passen. Hoeve Nekum doet dat anders. De druiven gaan in een zo hoog mogelijk vat. Door het gewicht van de druiven boven in het vat barsten de onderste druiven open. Het sap stroomt in een andere tank en vergist daar tot wijn. Op de fles staat dat de wijn licht rosé is van kleur, maar inmiddels is de wijn oranjerood. Redelijk intens van kleur.

Best robuust

Zodra de kurk van de fles gaat, is duidelijk dat we met een rosé van pinot noir te maken hebben. Naast fruitige aroma’s van aalbessen, rijpe aardbeien en kersen snuif ik ook duidelijk aardse tonen op. In de verte bespeur ik wat kruidigheid. Het is een eerste indicatie dat dit geen doorsnee rosé is. Het mondgevoel is voor een rosé best robuust. Ik proef veel rood fruit en ook honing en tijm. De rosé tintelt op je tong. Rijp fruit en frisse, plezierige zuren domineren de smaak. Het is maar zeer de vraag of je er met de ogen dicht een rosé in herkent.

Bij de maaltijd

De afdronk is lekker fruitig. Hoe kan het ook anders? Deze rosé uit het Jekerdal is een krachtpatser. Hij heeft een mooie structuur en complexiteit. Dat betekent dat je hem ook niet persé heel jong moet drinken. Hij komt 3 jaar na het oogstjaar nog prima voor de dag. Het is een rosé voor bij de maaltijd, bijvoorbeeld een Italiaanse pasta met vlees. De editie 2020 kun je nu voor een mooi prijsje bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 5

Wijn: Rosé 2019
Domein: Hoeve Nekum
Druif: pinot noir
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 10,29 (2020)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven