Het online domein van de Nederlandse wijn
Sueterie Rood Select

Sueterie Rood Select uit Twente tovert steeds weer nieuwe smaken tevoorschijn

Ondernemers in wijn. Dat zijn Ilse en Roelof Visscher. De Sueterie Rood Select 2018  is een van de mooie producten van hun onderneming, die begon in 2000 met de aanplant van een wijngaard in Bentelo. Daar was nogal wat lef voor nodig. Er was namelijk niet eerder zó noordelijk in Europa een wijngaard aangeplant. Inmiddels beheren Ilse en Roelof een aantal wijngaarden in Overijssel met een totale oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is goed voor een opbrengst van 25.000 flessen per jaar. Daarmee haakt Hof van Twente aan bij de kopgroep van grotere wijndomeinen in Nederland.

Dat is nog niet het hele verhaal. Ilse en Roelof maken niet alleen hun eigen wijnen, maar ook die van pakweg 30 andere Nederlandse wijndomeinen. Naast Hof van Twente runnen zij Neerlands Wijnmakerij. Het aantal wijngaarden in Nederland groeit. Niet elke wijnboer kan of wil investeren in een eigen wijnmakerij. Daar spelen Ilse en Roelof op in met hun hypermoderne wijnkelder en de adviezen van buitenlandse wijnmakers. Twentewijn is een ambitieus en modern bedrijf met een belangrijke rol voor de wijnbouw in Nederland.

Saai en somber

Het etiket van de Sueterie Rood Select 2018 is jammer genoeg een beetje saai en somber. Daar proef je gelukkig niets van. De wijn verdient beter, want die is best spannend. De Sueterie Rood Select is een blend van 3 druivenrassen: regent, pinotin en de minder bekende lemberger. De overeenkomst tussen deze drie druiven is dat ze een wijn een donkere kleur geven. Dat zie je meteen terug in je glas. De kleur van de Sueterie Rood Select 2018 is intens robijnrood.

Druilerige dag

De 3 druiven geven deze wijn 2 gezichten. De regent staat garant voor een stevige rode wijn, terwijl de pinotin en lemberger voor frisheid en fruitigheid zorgen. Ik snuif aardse en kruidige geuren op, maar ook veel rood en zwart fruit. De aroma’s nemen je op een druilerige dag mee naar een herfstbos. Of is het misschien toch een kruidentuin? Of een fruitboomgaard in de lente? De uiteenlopende aroma’s maken de wijn al spannend voordat je een slok genomen hebt.

Sappig en vol

In de mond manifesteert de Sueterie Rood Select 2018 zich als een sappige wijn met een volle smaak. De tannines maken de wijn enigszins stroef. Dat compenseren de bloemige en fruitige aroma’s van aardbei en framboos, blauwe bessen en bosvruchten. De wijn heeft iets rokerigs. In de verte proef ik tonen van eikenhout en vanille. Dat verwijst naar de rijping van 10 maanden op Frans eiken. In de mooie afdronk bespeur ik een prominent pepertje.

Geconcentreerd fruit

De Sueterie Rood Select 2018 combineert stevigheid en vriendelijkheid. De wijn is mooi in balans en tovert steeds weer nieuwe aroma’s tevoorschijn. Het geconcentreerde fruit is dominant. Deze wijn doet het goed bij rood vlees of een stoofpotje van Nederlands wild. En bij de eerste druilerige herfstdagen. Heerlijk! De Sueterie Rood Select 2018 is nu op dronk, maar kan nog best een paar jaar liggen. De wijn is te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.

Proefnotitie 4

Wijn: Sueterie Rood Select 2018 van Twentewijn
Druiven: regent, pinotin en lemberger
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 17,29

Terug naar boven