Het online domein van de Nederlandse wijn
Ballade 2017 Reestlandhoeve

Tonen van Bach in de rode Ballade 2017 van de Reestlandhoeve

De Ballade 2017 is een product van de Reestlandhoeve. Dit wijndomein van 3,5 hectare groot ligt op de grens van Overijssel en Drenthe. Ergens in een stukje niemandsland, even ten noorden van het kneuterige Balkbrug. Het is geen domein van dertien in een dozijn, want de Reestlandhoeve heeft een wel heel bijzonder terroir. Naast de ijzeroer in de bodem heeft  ook de muziek in the air invloed op de groei van de druiven. 

John en Wilma Huisman runden op de locatie van het domein ooit een melkveehouderij. Daar kwam in 2003 een eind aan. De gezondheid van John maakte het noodzakelijk om iets anders te gaan doen. Dat was het moment om de grote droom van Wilma na te gaan jagen.  “Het was onze ambitie om binnen 5 jaar op de kaart van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle te staan. Dat lukte binnen 2 jaar. In één keer stond de Reestlandhoeve op de kaart. Letterlijk en figuurlijk.”

Brons

De wijnen van de Reestlandhoeve vallen niet alleen in Overijssel goed in de smaak. Een hele serie werd al bekroond met een medaille tijdens diverse edities van de Austrian Wine Challenge in Wenen.  Daar scoorde de Ballade 2017 brons. “De wijnstokken zijn nu 17 jaar oud en je merkte na pakweg 10 jaar dat de kwaliteit van de wijn toenam. Er zit een wereld van verschil tussen een fles uit 2006 en uit 2018. Oudere stokken leveren mooiere wijnen op, ” vertelt John.

Klassieke muziek

Een van de geheimen van het domein is de muziek. De moeder van Wilma kwam op het idee om de druiven een groeispurt te geven met klassieke muziek. En sinds 2015 dwarrelen de noten van Bach en Mozart en Vivaldi door de lucht. Dat is uniek in Nederland, maar niet in de wereld. Het gebeurt ook in Italië en Zuid-Afrika. Daar is bewezen dat de celwanden steviger worden, waardoor de druivenstokken minder gevoelig zijn voor insecten en schimmels.

Zwart fruit

Het stijlvolle etiket van de Ballade 2017 haakt natuurlijk aan bij het muzikale  terroir. De naam van de Reestlander Rood-Barrique staat met sierlijke letters geschreven in een notenbalk. En er prijkt een wijnglas met een muzieknoot op het etiket. Deze rode landwijn uit Overijssel is gemaakt van de regent, een van de 5 nieuwe druivenrassen van de Reestlandhoeve.  Het is een volwassen wijn met mooie aroma’s van vooral zwart fruit. Daarnaast snuif ik kruidnagel en tabak op en een beetje koffie.

Chocola en koffie

Sappig en vol. Dat is de beste omschrijving van het mondgevoel. De intense aroma’s van bramen en bessen komen in de smaak terug.  Ik proef koffie, laurier en in de verte ook wat chocola.  De wijn heeft iets rokerigs. Een klein pepertje maakt het af.  In de mooie afdronk is het zwarte fruit de baas. Het krijgt gezelschap van een subtiele koffiesmaak. De Ballade 2017 is mooi in balans en heeft milde tannines.  Het hout heeft z’n werk goed gedaan!

Uitverkocht

De Ballade 2017 is een wijn waar muziek in zit. Bach en Mozart en Vivaldi in een fles! Daar komt Overijssel goed mee voor de dag. De stevigheid van de regent gaat hand in hand met frisse en fruitige zuren.  Deze wijn combineert goed met  een stoofpotje of een niet al te zware wildschotel, zoals eend. Hij is ook prima zo te drinken. De editie van 2017 is uitverkocht. Zo gaat dat meestal met de wijnen van de Reestlandhoeve. Die van 2018 kun je bestellen in de webshop.

Proefnotitie 3

Wijn: Reestlander Rood-Barrique – Ballade 2017
Domein: Wijngoed Reestlandhove
Druiven: regent
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 13,5 %
Prijs: € 17,95

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven