Het online domein van de Nederlandse wijn
Rosé 2020 Daalgaard

Rosé 2020 van De Daalgaard is fruitig en zwoel dankzij de zweigelt

Er staat vandaag een bijzondere Rosé 2020 op tafel. Hij is gemaakt van regent (75%) en zweigelt. De regent is een bekende verschijning in Nederland, maar de zweigelt niet. De Oostenrijkse wijnboeren maken er massaal fruitige en weelderige wijnen van. Het is hun nationale trots. Sinds 2014 vind je de zweigelt ook in Nederland. Langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In de buurt van de stempelpost Kruisherenklooster in Sint Agatha ligt wijndomein De Daalgaard. Maar voor je het weet, loop je eraan voorbij en mis je de Rosé 2020.

Het domein ligt daar al sinds 1991, maar verstopt zich heel bescheiden in het groen. Dat is echt niet nodig. De Daalgaard produceert mooie wijnen, die ook de kritische toets van de keurmeesters van Perswijn met vlag en wimpel doorstaan. “De bodem van de wijngaard bestaat uit zavel. Die is net als löss en mergel heel geschikt voor wijnbouw”, vertelt Marcel Peereboom. “We telen voornamelijk klassieke witte druivenrassen, maar ook de nieuwe johanniter.”

Zweigelt

Tot voor kort was het Brabantse domein het enige in Nederland met stokken van de zweigelt in de wijngaard. Inmiddels hebben ook De Wijnmakers de druif een plek gegeven in Geesteren (Overijssel). De Oostenrijker Friedrich Zweigelt kruiste de sint laurent in 1922 met de lemberger. Hij combineerde zo de elegantie van de een met de pit van de ander. De wijnboeren in Oostenrijk maken monocépages van de zweigelt, maar stoppen hem ook graag samen met de cabernet sauvignon, merlot of syrah in de fles.

Blend met regent

De rosé van zweigelt is enorm fruitig en zelfs een tikkie zwoel. Dat geeft de druif ook mee in deze blend met de regent. De aroma’s zetten je op het verkeerde been. Is dit een cool climate rosé? De kleur van de Rosé 2020 is oranjerood. Intens! In combinatie met de blanke fles en het fraaie etiket is dat al een feest voor het oog. En dan de aroma’s. Ze zijn niet heel uitbundig, maar ik snuif toch duidelijk appel op. En natuurlijk aardbei en framboos. In de verte bespeur ik ook een beetje banaan. En er hangt iets van gras in de morgendauw in de lucht.

Exotische touch

In de mond is de Rosé 2020 ronduit zacht en een beetje vettig. Half zoet. De aroma’s van rood fruit en iets van pruimen hebben een exotische touch. Ik proef honing en iets boterigs. Deze wijn is inderdaad zwoel, maar tegelijk fris en fruitig. De frisheid bleef behouden door de gedeeltelijke toepassing van zogenaamde reductieve gisting. Zonder zuurstof. Macération carbonique. De afdronk is gemiddeld, fruitig met een vleugje honing. De Rosé 2020 is ronduit vriendelijk geprijsd en komt goed voor de dag als apératief of als begeleider van lichte mediterrane gerechten.

Proefnotitie 5

Wijn: Rosé 2020
Domein: De Daalgaard
Druif: regent en zweigelt
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 9,95

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven