Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvee III Daalgaard

Klasse van Cuvée III zit ‘m in de blend van Brabant, Gelderland en Limburg

Het etiket op deze fles straalt iets van klasse uit. Gaat de Cuvée III van De Daalgaard mij teleurstellen of verrassen? De wijn is gemaakt en gebotteld op de plek waar 3 provincies elkaar omarmen. Iets ten zuiden van Nijmegen en op een steenworp afstand van de Maas. De Daalgaard ligt aan de rand van het vriendelijke Sint Agatha, verstopt in het groen. Er wonen amper 500 mensen in het dorp aan de rivier. Het zijn Brabanders, maar Gelderland en Limburg zijn niet ver weg. De Cuvée III is een jubileumwijn, want De Daalgaard bestond in 2021 al 3 keer 10 jaar.

Niek van Daal legde in 1991 zijn wijngaard aan. Dat was voor de pensionado niet meer dan een hobby. Niek maakte al jarenlang wijn. Daarvoor importeerde hij druiven uit het buitenland. Maar hij wilde wijn maken van z’n eigen druiven! Op een stukje grond van 1 hectare plantte hij wijnstokken van klassieke witte druivenrassen in de zavelbodem, omringd door een beschermende beukenhaag.  De Daalgaard is daarmee een van de oudste wijngaarden van Nederland. In 1992 overleed Niek al. Zijn vrouw Wil nam het stokje van hem over.

Terroir

Sinds 2001 staat er een nieuwe generatie aan het roer: Koen van Daal en Hilde van Daal met haar partner Marcel Peereboom. Een deel van de klassieke rassen maakte gaandeweg plaats voor de nieuwe johanniter en de rode zweigelt. Daarnaast bleven de bacchus, gewürztraminer, riesling en schönburger staan. De wijnen van De Daalgaard sleepten heel wat prijzen in de wacht en doen het ook bijzonder goed bij de proevers van Perswijn. Het terroir deugt. De zavelbodem leent zich prima voor wijnbouw en de ligging aan de Maas heeft een matigende invloed op de temperaturen.

Opvallende blend

De Cuvée III uit 2020 is een bijzondere wijn. Niet alleen vanwege het jubileum, maar ook vanwege de opvallende blend van zweigelt,  cabernet cantor, cabernet cortis en regent. Alleen de zweigelt (50%) komt van het eigen domein in Noord-Brabant. De Cuvée III is een unieke blend van druiven uit de 3 provincies die elkaar in de omgeving van Sint Agatha omarmen. Dat verklaart ook de naam: Cuvée III. De cabernet cantor (30%) en de cabernet cortis komen uit een kleine privéwijngaard in het Limburgse Plasmolen. En de regent komt uit De Plack in Groesbeek.

Vol en zacht

In het glas scoort de Cuvée III meteen punten. De kleur is robijnrood. Bij het walsen laat hij mooie vette tranen achter in m’n glas. Ik snuif aroma’s op van rood en zwart fruit, vooral aardbei en cassis. De wijn rijpte 6 maanden op Amerikaans en Frans eiken. Dat ruik je meteen. Ik vang tonen van caramel, hout en vanille op. Het mondgevoel is vol en zacht en de smaak intens. Ik proef naast de aardbei ook kersen. En pruimen. De caramel krijgt gezelschap van een beetje drop en bittere chocola. Een klein pepertje op de achtergrond geeft nog wat kruidigheid mee.

Diepgang

Deze Cuvée III doet zich voor als een wijn die al wat ouder is. De tanines zijn zacht. In de mooie afdronk overheerst het fruit. Een klein bittertje zorgt voor wat spanning.  Het goede nieuws is dat dit een heel verrassende en volwassen wijn is. Met mooie aroma’s en een mooie balans tussen een klein portachtig zoetje en subtiele zuren. Een fruitige wijn met diepgang! De Cuvée III combineert goed met niet al te zware gerechten uit de mediterrane keuken.

Prijs-kwaliteit

Het slechte nieuws is dat de Cuvée III al is uitverkocht. Maar we weten nu in elk geval wel wat deze wijnmakers in huis hebben. En dat is niet mis! De prijs-kwaliteit verhouding van alle wijnen van De Daalgaard is ook nog eens héél interessant. Een wijngaard om goed in de gaten te houden!

Proefnotitie 5

Wijn: Cuvée III 2020
Domein: Wijngaard De Daalgaard
Druiven: zweigelt, carbernet cantor, cabernet cortis en regent
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,0 %
Prijs: € 9,95

Terug naar boven