Het online domein van de Nederlandse wijn
Pinot Noir - Regent 2019

Raar Saint Remi presenteert een pareltje met blend Pinot Noir-Regent 2019

Een verborgen parel. Dat is wijndomein Raar Saint Remi in Meerssen. Ik kende het niet. Dat is gelukkig niet zo gek. In 2017 kwamen de eerste wijnen van het domein op de markt. Een leuke manier om nader kennis te maken met Raar Saint Remi is de wijnwandeling rond Meerssen. Deze Route des Vins is een initiatief van Visit Limburg en de Gemeente Meerssen. Hij voert langs 3 mooie wijngaarden. Maar de beste kennismaking is natuurlijk het proeven van de wijnen, zoals de Pinot Noir – Regent 2019!

Het wijnavontuur van Josje en Arno Claessens van Raar Saint Remi begon in 2013 met een bodemonderzoek bovenop de Raarberg. Dat werd uitgevoerd door Ralf Baumann en zijn vrouw Eva Witowski. Ralf is wijnboer in Rheinhessen en runt samen met zijn vrouw een wijnlaboratorium in Alzey. Het Duitse echtpaar ondersteunde Josje en Arno tijdens de eerste 5 jaar van hun bestaan als wijnboer. Met name bij de vinificatie. Nu doet het tweetal het werk in de wijngaard en in de kelder helemaal zelf. In Meerssen.

Trots

Josje en Arno zijn geboren en getogen in het Limburgse dorp. En daar zijn ze trots op. Dat klinkt door in de naam van het domein. Die verwijst naar Remigius van Reims. In de 10e eeuw kwamen grote delen van Meerssen in bezit van ‘zijn’ abdij in de Champagnestreek. De volgelingen van Saint Remi hadden veel kennis van de wijnbouw. Daar gingen ze in de omgeving van Meerssen volop mee aan de slag. Die lokale wijngeschiedenis inspireert Josje en Arno. De monniken bouwden ook een fraaie basiliek in het dorp. In de wijnkelder van Raar Saint Remi staat een replica van het retabel in de basiliek.

Klassiek en modern

Inmiddels heeft Raar Saint Remi 4 wijngaarden op diverse locaties. De totale oppervlakte is 4,5 hectare, waarvan 3 in Nederland. In het buurtschap Raar verbouwen Josje en Arno onder andere pinot noir en regent. Dat zijn de ingrediënten voor de wijn die ik vandaag proef: Pinot Noir – Regent 2019. Een verrassende combinatie! De pinot noir is een klassieker. En de regent is een innovatief ras. In het glas zie je meteen het effect van deze blend. De regent geeft de kleur veel meer intensiteit. De wijn is een stuk donkerder dan die van een pinot noir die solo gaat.

Touch

Ik snuif de aardse tonen van de pinot noir op. Het herfstbos. En natuurlijk ook het rode fruit: aardbei en framboos. De regent doet er een stevige dosis zwart fruit bij. Cassis! In de verte schemert ook iets van kruidnagel. Het mondgevoel is vol en rond. De wijn is lekker sappig. Ik proef naast het rode en zwarte fruit ook hints van drop en tabak. De tannines zijn mild. De afdronk heeft een mooie lengte, waarin vooral de smaak van laurier blijft hangen. De regent geeft deze blend stevigheid. Noem het maar gerust een Zuid-Franse touch.

2 in 1

Domein Raar Saint Remi presenteert met deze mooie blend een verrassend pareltje. Die pinot noir en regent kunnen het prima met elkaar vinden. Het beste van 2 druiven in 1 fles. Wat wil je nog meer? Deze wijn heeft bewaarpotentieel. Een paar jaartjes rust doen hem goed. Daar wordt hij alleen maar beter van. Dat ontdekte Arno zelf ook: “Wij zijn een jong wijndomein en trekken regelmatig een ‘oude’ fles open om te proeven hoe de wijnen zich ontwikkelen.” Dit Pinot Noir – Regent 2019 is een wijn die je met diverse gerechten kan combineren. Denk aan rund- of lamsvlees, maar het is ook een prima begeleider van een hertenbiefstukje.

Vriendelijk geprijsd

De Pinot Noir – Regent 2019 is vriendelijk geprijsd! Het voordeligst is de wijn verkrijgbaar op het domein in Meerssen. Hij is ook (online) te  koop bij BOB, de winkel met Nederlandse wijn in Amsterdam. Daar koop je nu een doosje met 6 flessen voor € 60,00.

Proefnotitie 4

Wijn: Pinot Noir – Regent 2019 van Raar Saint Remi
Druiven: pinot noir en regent
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 9,00 – € 13,95

Terug naar boven