Het online domein van de Nederlandse wijn
Pinot Noir 2017

Pinot Noir 2017 van de Wijngaardsberg is een klein wonder in je glas

Vandaag proef ik de Pinot Noir 2017, gemaakt op een historisch stukje grond. Limburg is de bakermat van de Nederlandse wijn. Dat staat zwart op wit. Gerberga van Saksen schonk haar bezittingen kort voor haar dood aan de abdij van Saint-Remi in Reims. Dat was in 968. Op de plek van deze abdij was in 496  een van haar voorgangers gedoopt: Clovis, koning van de Franken. Blijkbaar was dat voor de gelovige Gerberga een groots moment. Onderdeel van haar nalatenschap aan de abdij waren diverse wijngaarden in Zuid-Limburg, waaronder die op de Wijngaardsberg in Ulestraten.

Gerberga was koningin van het West-Frankische Rijk. Zij drukte een stevig stempel op de internationale politiek. Toen haar zoon Lotharius meerderjarig werd, besloot Gerberga het klooster in te gaan. Misschien had die opmerkelijke stap wel iets te maken met de algemene overtuiging dat het naderende jaar 1000 de apocalyps zou inluiden. Het hield Gerberga in elk geval enorm bezig. Ze gaf zelfs de opdracht om een boek te schrijven over de opkomst van antichristelijke machten. De grote ontknoping van de wereldgeschiedenis was voor Benedictijner monniken uit de Champagne geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Ze trokken naar Meerssen en gingen met hun kennis van zaken aan de slag in de wijngaarden.

Klimaat

Inmiddels heeft Jules Nijst hun werk op de Wijngaardsberg in Ulestraten overgenomen. In 1800 waren de monniken op de loop gegaan voor de Franse bezetters. En in opdracht van de grote Napoleon zelf waren de wijngaarden gerooid. In 2002 keerden de wijnstokken terug op de heuvel aan de rand van het Centraal Plateau. Ze staan op 130 meter hoogte. Het is een uniek plekje waar zelfs in de Kleine IJstijd tussen de 14e en 19e eeuw nog wijn verbouwd werd. Inmiddels is het klimaat in Zuid-Limburg verder opgewarmd. Het is nu vergelijkbaar met  dat van Dijon in de jaren ’70. Prima omstandigheden voor mooie wijnen!

Limburgse topwijnen

Domein De Wijngaarsberg is 3,5 hectare groot. Jules Nijst werkt met klassieke druivenrassen: auxerrois, chardonnay, pinot gris en pinot noir. Hij heeft geen agrarische achtergrond. Toen het bedrijf waar hij werkte naar de andere kant van de wereld verhuisde besloot hij het roer om te gooien. Hij werd wijnboer. Daan en Elvire van Dijkman van Domaine de Marrotte hielpen hem op weg. Tussen haakjes: hun fraaie Cuvée Signature is opgenomen in de lijn Hollands vakmanschap van supermarktketen Plus. De wijnen van purist Jules Nijst doen denken aan de Bourgogne en de Elzas, maar zijn vooral Limburgs. Topwijnen.

Herfstbos

Dat onderstreept deze Pinot Noir 2017. De wijn zit in een fles met een eenvoudig etiket. Het bevat alleen de noodzakelijke gegevens. Een opsomming van de aroma’s in de wijn ontbreekt. Evenals een wijn-spijsadvies. Dat lijkt mij een bewuste keuze. De wijn vertelt z’n eigen verhaal! De kleur van deze wijn is opvallend intens voor een Pint Noir. Diep robijnrood. Tegen de rand van het glas is de kleur wat bleker. Ik snuif het aroma op van kersen, kersen en nog eens kersen. Wat een uitbundigheid! Op de achtergrond bespeur ik aardse tonen. Het is alsof ik door een herfstbos wandel. Daarnaast: amandelen en in de verte wat kruidigheid en een vleugje vanille.

Langere rustperiode

Het mondgevoel is rond en zacht. De tannines zijn mild. Dat typeert de meeste wijnen van de pinot noir. De druif heeft een relatief dunne schil. Een langere rustperiode zal de tannines nog zachter maken. De zuren in deze Pinot Noir 2017 zorgen voor een lichte tinteling op de tong. Ik proef naast kersen ook pruimen en zwart fruit. Het fruit krijgt gezelschap van subtiele tonen van karamel, noten en pure chocolade. De wijn rijpte op barriques. Niet te lang en niet te kort. De afdronk heeft een mooie lengte. Hij is fris en heeft een klein bittertje.

Harmonieus

De Pinot Noir 2017 van Domein De Wijngaardsberg is een charmante en elegante wijn met puur en sappig fruit. Hij is mooi in balans. De aroma’s zorgen voor een evenwichtig bouquet. En dankzij de mooie zuren is de wijn vol en tegelijk lekker fris. Het is een klein wonder in je glas. Hij combineert goed met gevleugelde vrienden of een lichte kaas. Een paar jaartjes extra zullen deze wijn alleen maar beter maken. Hij kan zeker nog 5 jaar in de kelder liggen. De editie van 2018 is (nog) te bestellen bij bobwijn.nl.

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Noir 2017 van Domein De Wijngaardsberg
Druiven: pinot noir
Serveertemperatuur: 12-15
°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 23,95

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven