Het online domein van de Nederlandse wijn
Dornfelder 2018 Thorn

Het beste uit 2 stijlen komt bij elkaar in Dornfelder 2018

Goede wijn behoeft geen krans. Dat kun je ook zeggen van deze Dornfelder 2018 van Wijngoed Thorn. Een imponerende en zware fles geeft je het gevoel dat je een goede wijn in handen heft. Maar evenals de meeste andere wijnen van Harry Vorselen zit deze in een eenvoudige en lichte fles. Een goed product verkoopt zichzelf. Toch moeten we maar een paar woorden wijden aan deze wijn. Het is een verrassende rode wijn van een vrij onbekend druivenras. Harry Vorselen maakte een variant met zijn eigen signature.

De dornfelder is een blauwe druif. De kruising stamt uit 1955 en dus is het een redelijk nieuw druivenras. Toch gaat hij door het leven als klassieker. In zijn stamboom kom je de frühburgunder en de portugieser tegen. Hij is populair in Duitsland, met name in de Palts. In de jaren ’70 steeg het aantal hectares ineens van pakweg 100 naar ruim 8000. De dornfelder doet het goed in noordelijke streken. Hij is vroeg rijp en kan tegen een stootje. Dat is te danken aan de dikke schil.

In de schaduw

Er zijn mij maar 2 Nederlandse wijnhuizen bekend die een monocépage maken van de dornfelder. Beiden zitten in Limburg: Landgoed Overst en Wijngoed Thorn. De druif lijkt in Nederland niet populair en staat in de schaduw van andere klassiekers, zoals de pinot noir. De dornfelder komt in 2 heel verschillende stijlen op de markt: rijping in roestvrijstalen vaten zorgt voor een lichte en fruitige wijn, terwijl de rijping in barriques meer tannines en stevigheid oplevert. Wat is de signature van Harry Vorselen?

Chocola

De Dornfelder 2018 rijpte voor 2/3 op roestvrijstalen vaten en voor 1/3 op oude barriques van Frans eiken. Dat lijkt een keuze voor de gulden middenweg. Hoe pakt dat uit? De kleur van de wijn is paarsrood. Heel intens. Dat typeert de dornfelder, die voor zijn doorbraak in de jaren ’70 vooral gebruikt werd als aanvulling om wijnen meer kleurintensiteit te geven. De aroma’s die ontsnappen als de kurk van de fles gaat, hinten vooral naar rood en zwart fruit: bosbessen en bramen. Ik snuif ook iets rokerigs op en een vleugje chocola en vanille.

Zachte afdronk

In de mond is de wijn vol en sappig. Het rode en zwarte fruit krijgt gezelschap van tonen van karamel, laurier en noten. Ik proef vooral framboos en zwarte bessen. De tannines zijn mild en rijp. Dat zorgt voor een plezierige en zachte afdronk. Het effect van de houtrijping is heel subtiel. De Dornfelder 2018 is niet zo stevig dat je hem kunt combineren met wildgerechten. Noem het maar een wijn voor de late herfst en de vertrekkende winter, die prima matcht met gevogelte, zoals fazant of kwartel.

Elegant

De Dornfelder 2018 van Wijngoed Thorn is een heel mooie rode wijn. Naast de fruitige Frühburgunders en Pinot Noirs uit het klassieke circuit is deze wijn een stuk steviger zonder stroef te worden. Dankzij de mooie balans behoudt de wijn zijn elegantie. De personal touch van de wijnmaker verenigt het beste uit 2 stijlen. Dit is de beste Dornfelder die ik ken. Bestellen dus. En: deze druif verdient in Nederland meer hectares!

Proefnotitie 5

Wijn: Dornfelder 2018 van Wijngoed Thorn
Druif: dornfelder
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 14,50

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven