Het online domein van de Nederlandse wijn
Pionier 2018 Maronesse

Pionier 2018 is een exotisch fruitbommetje uit de polder

Het verhaal van wijndomein Maronesse begon met Cor en Riek van der Veeken. Cor is de zoon van een van de pioniers in de polder. Z’n vader waagde vlak na de Tweede Wereldoorlog de stap van het oude en vertrouwde Brabant naar een nieuwe polder, vastgeplakt aan het oude land van Overijssel. Daar in de Noordoostpolder, ergens tussen Marknesse en Blokzijl, stampte hij een fors akkerbouwbedrijf uit de grond. Cor en Riek hadden het lef om daar in 2004 nog een wijngaard aan toe te voegen. Dat resulteerde onder andere in deze mooie Pionier 2018.

De wijngaard is inmiddels 3,5 hectare groot en telt pakweg 15.000 druivenstokken. Cor is nu 68 en zoon Roland en zijn vrouw Bianca namen het hele bedrijf inmiddels over. De kennis van de wijnbouw zit vooral in het hoofd van Cor. “Ik ben nog niet zover als mijn vader,” erkent Roland. “Wijnbouw is een vak dat ik langzaamaan begin te leren.” Het bloed kruipt bij Cor waar het niet gaan kan. Hij doet wat hij kan en is trots op het familiebedrijf, dat staat als een huis. Naast de wijngaard runt de familie sinds 2008 ook een wijnmakerij, waar ook wijnen van andere domeinen worden gemaakt.

Aardappel

Het gedoe over stikstof laten de boeren zoveel als mogelijk aan zich voorbijgaan. “Het raakt ons, maar we lezen en praten er zo weinig mogelijk over. Wij focussen ons liever op de voedsel- en wijnproductie.” Hun producten hebben kwaliteit. Dat is te danken aan de mix van zand en klei op de voormalige zeebodem. “En dankzij de schelpen zit er ook veel kalk in de bodem.” Sinds 2004 heeft de familie veel geïnvesteerd in de wijngaard en wijnmakerij, maar Cor heeft er geen spijt van. “Een fles wijn spreekt nou eenmaal meer tot de verbeelding dan een aardappel.”

Vooral perzik

De naam van de Pionier 2018 verwijst natuurlijk naar de beginjaren van de bourgondische Brabanders in de kale en uitgestrekte polder, die toen nog bij Overijssel hoorde. Dat is veranderd. Het etiket maakt melding van een Beschermde Geografische Aanduiding Flevoland. Ik snuif vooral perzik en ander exotisch fruit op.  De eerste indruk wijst op een krachtige en tikkie kruidige wijn. Het mondgevoel bevestigt dat. De Pionier is vol en zacht. Ik proef perzik en abrikoos en ook wat citrus en meloen. Verder: honing, karamel en mint. Een mooi bittertje in de afdronk zorgt voor de finishing touch.

On-Nederlands

Dit is een blend van de klassieke pinot gris en de nieuwe souvignier gris. Die twee kunnen het in deze fles prima met elkaar vinden. De Pionier 2018 is nu op dronk. Hij is nog steeds lekker fris. De jaren hebben de zuren wat zachter gemaakt. Daardoor doet de wijn nu wat on-Nederlands aan. Het is een rijp en vol exotisch smaakbommetje, dat goed combineert met een frisse salade of zwarte olijven. Leuk aan de wijnen van Maronesse is ook de prijs! Het loont de moeite om even bij de boerderijwinkel langs te rijden. Op je gezondheid!

Proefnotitie 4

Wijn: Pionier 2018
Domein: Wijngaard Maronesse
Druif: pinot gris en souvignier gris
Serveertemperatuur: 10-11°C

Alcohol: 13%
Prijs: € 12,00 (2019)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven