Het online domein van de Nederlandse wijn
Marilyn 2018 Stokhem

Marilyn 2018 van Wijndomein Stokhem is gewoon een moordwijn

Doodeman. Dat is de veelzeggende naam van een angstaanjagende beklimming vanuit het buurtschap Stokhem. Het is niet zo gek als je hier naar adem moet happen. Dat doen doorgewinterde wielrenners ook. De stijgingspercentages zijn moordend. Het is alsof de smalle weg loodrecht naar de hemel leidt. Voordat je helemaal kapot gaat, is er halverwege de steile helling nog een kans om rechtsomkeert te maken. Daar ligt Wijndomein Stokhem. Draai om! Kies de kortste weg naar Kasteel Wijnandsrade. En sla daar een paar kistjes wijn van de Marilyn 2018 in. Beter een moordwijn dan een moordklim.

De stokken op de dodelijke helling in Limburg werden in 2004 en 2007 aangeplant door de bekende Gijs van Esschoten. Hij doopte het domein Château Gilbert. In 2017 nam Jeroen van der Eng het wijndomein over. De passie voor het wijn maken, deed hij op in de Beaujolais. Daar deed hij als student mee aan de druivenpluk. “Na twee weken oogsten en veel regen was de romantiek wel verdwenen, maar ik vond het geweldig om te zien met hoeveel kennis en enthousiasme er wijn gemaakt werd.” Jeroen besloot na jaren op de grote vaart terug te keren naar zijn eerste liefde, de wijnbouw.

Blanc de noir

Het perceel op de Doodeman is 3 hectare groot. De ondergrond bestaat uit mergel met een bovenlaag van löss en hier en daar kiezel en vuursteen. Die bodem leent zich uitstekend voor de aanplant van pinot noir. Daarom staan er op 1,5 hectare wijngaard 6000 stokken van dit Bourgondische druivenras. Ze zijn inmiddels pakweg 15 jaar oud en goed voor volwassen wijnen. Jeroen maakt van de pinot noir 4 verschillende wijnen. Hij maakt een blanc de noir. Dat is een witte wijn van blauwe druiven. Komt in Nederland niet zo heel vaak voor. Daarnaast maakt hij een rosé en 2 rode wijnen, waarvan de ene 9 maanden rijpte op Amerikaans hout en de andere net zo lang op vaten uit de Bourgogne.

Bourgogne

Er staat een robuuste fles op tafel: Marilyn 2018. Het is 1 van de 2 rode wijnen van Wijndomein Stokhem. Dit is de variant die 9 maanden rijpte in vaten die regelrecht uit de Bourgogne komen. Een fraai etiket versiert de fles. Lekker strak. Zodra de kurk van de fles gaat, ruik ik meteen de karakteristieke aardse tonen van een Pinot Noir en wat kruidigheid. Maar het is vooral een feestje van rood fruit. Een heleboel bessen en kersen en een paar bescheiden aardbeien dansen het glas uit. Een vleugje vanille verklapt de rijping op houten vaten.

Zachte tannines

Het mondgevoel is sappig en lekker soepel. De vaten uit de Bourgogne hebben hun werk voorbeeldig gedaan. Het hout is niet dominant en de tannines zijn mild en zacht. Ik proef naast het rode fruit ook iets van bramen. In de verte bespeur ik pure chocola, een pepertje en een heel klein sigaartje. In de redelijk lange afdronk gaat het rode fruit weer vol voor de hoofdrol. Heerlijk! Een subtiel bittertje geeft de afdronk nog net even iets extra’s.

Volwassen

Deze Marilyn 2018 van Wijndomein Stokhem is een verfijnde en volwassen Pinot Noir. Heel herkenbaar. Hij heeft alles in huis wat je van een Pinot Noir verwacht. Het is een wijn met persoonlijkheid. Doet het goed als begeleider van een lekker stukje vlees zonder veel poespas eromheen. En je hoeft niet halverwege die dodelijke klim te stoppen voor een fles wijn. Hij is gewoon te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen. Lekker en makkelijk.

Proefnotitie 5

Wijn: Marilyn 2018
Druiven: pinot noir
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 13 %
Prijs: € 18,25

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven