Het online domein van de Nederlandse wijn
Lotte Kroon Texel

Lotte is een van de beste witte wijnen van de Wadden!

Het is nog maar 2 jaar geleden dat de Texelse supermarkten van een ondernemende autocoureur een heuse wijnrel ontketenden. Ze lanceerden 4 verschillende wijnen, from Texel with love. Het ‘gebottelde eilandgevoel’ viel vooral bij toeristen goed in de smaak. “Het is ons gelukt om een leuk souvenirtje te vinden”, verklaarde een trotse supermarktbaas. In de fles met het lokale etiket zat echter een ordinaire huiswijn, rechtstreeks geïmporteerd uit Zuid-Europa. “Dat staat gewoon achterop,” was de schaamteloze verdediging. Wat een culi-barbaren!

Ere wie ere toekomt. De enige echte Texelse wijn komt uit de kelder van Wijngaard De Kroon van Texel in Den Burg. De eigenaar gaat nog een stapje verder. “Wij maken al jarenlang de beste wijn van de Wadden.” Jan Jaap Kroon nuanceert zijn stelling met een dikke knipoog. In een adem voegt hij eraan toe: “We zijn niet de meest noordelijke wijngaard van Nederland – daarvoor moet je in Groningen zijn, maar wel de enige op de Waddeneilanden.”

Drent op Texel

Het bedrijf van Jan Jaap en zijn vrouw Marleen staat aan de rand van de Dennen, aan de voet van de duinen en op een paar kilometer van het Noordzeestrand bij De Koog. Jan Jaap is van huis uit een Drent. Tijdens een vakantiebaantje op Texel leerde hij Marleen kennen. En hij was meteen verkocht. Hij pakte zijn biezen en verhuisde naar het Noord-Hollandse eiland. “Ik wilde graag iets doen wat er nog niet was”, verklaart hij zijn keuze voor de wijnbouw. In 2005 gingen de eerste stokken de grond in. Drie jaar later gingen de eerste wijnen de fles in. “Ik heb ze vernoemd naar mijn kinderen: Jorik, Lotte en Norah.”

Uitdaging

Wijnbouw op Texel is een uitdaging. “Dankzij de zeewind is het blad na een regenbui weer snel droog, waardoor de schimmeldruk wat lager is. Dat is een voordeel.” Maar er is ook een andere kant. “De wind zorgt er ook voor dat de temperatuur eerder zakt. En ja, een plant moet gewoon een beetje warmte hebben om goed te kunnen groeien.” Dat is de reden dat Jan Jaap op Texel alleen witte druiven teelt: johanniter, riesel en sauvignon gris. Hij maakt ook een rode wijn, maar de druiven daarvoor teelt hij op het vasteland.

Groene appel en citrus

De wijnen van De Kroon van Texel zitten stuk voor stuk in een fles met een fraai etiket. Dat is het werk van Annette Zegers. Op het etiket van deze Lotte uit 2020 prijken een schaap en een lam, typisch Texel. De wijn is heel licht van kleur. Groengeel. Zodra de dop van de fles is, snuif ik frisse aroma’s op, zoals groene appel en citrus. Lotte is niet al te introvert. Ze tovert zelfs wat tropische tonen tevoorschijn. Best verrassend voor zo’n noordelijke wijn. Op de achtergrond bespeur ik iets van gras.

Licht en vriendelijk

Lotte is een fruitige en halfdroge wijn. Plezierig strak. Lekker fris. Ik proef abrikozen, ananas, appel, citrus, meloen en ook een vleugje banaan. In de verte bespeur ik wat groene kruiden. De primaire smaken van citrus en groene appel doen deze Lotte een beetje denken aan een sauvignon blanc. De afdronk is niet al te lang. Het is een lichte en vriendelijke wijn die prima uit de verf komt als aperitief. Blijkbaar is Lotte populair. Ze is niet meer te krijgen. Maar dan weet je in elk geval dat de nieuwe editie de moeite waard is.

Proefnotitie 3

Wijn: Lotte 2020
Domein: Wijngaard De Kroon van Texel
Druif: riesel
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 16,95

Terug naar boven