Het online domein van de Nederlandse wijn
Noord-Hollandse wijn

Noord-Holland maakt pinot uit de polder

Noord-Holland is koploper toerisme. De meeste toeristen gaan naar Amsterdam. Maar er is meer te beleven. Het strand of het water zijn in Noord-Holland altijd en overal in de buurt. Het contrast tussen de stedelijke omgeving rond Amsterdam en de groene weilanden in de kop van Noord-Holland is groot. De provincie barst van de historie. In de hoofdstad en in stadjes als Enkhuizen en Hoorn. De musea heb je voor het kiezen. Voor de oude meesters moet je in Noord-Holland zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de tulpen uit de bollenstreek, de huisjes van de Zaanse Schans en de palingsound van Volendam. Noord-Holland telt bijna 3 miljoen inwoners. Op een steenworp van Amsterdam ligt Schiphol, de 3e luchthaven van Europa.

Het is goed toeven in Noord-Holland. Er lopen eerder te veel dan te weinig toeristen rond. In de ING Toerisme Index scoort de provincie bovengemiddeld. Het aantal toeristische overnachtingen is met 25,6 miljoen veruit het hoogst van alle provincies. Gelderland komt met 11,3 miljoen op de 2e plaats.

Beschermde Geografische Aanduiding

Noord-Holland heeft een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) voor wijn. Het specifieke terroir van de provincie geeft de wijnen een eigen karakter en smaak. De productievoorschriften van de BGA garanderen en beschermen dat. De grenzen van de BGA komen precies overeen met die van de provincie. De namen van twee deelgebieden mogen samen met de provincienaam op het etiket vermeld worden. Voorwaarde is dat tenminste 85% van de verwerkte druiven uit dit specifieke gebied komt. Het gaat om Gooi- en Vechtstreek en West-Friesland. Het productdossier van de BGA Noord-Holland onderscheidt 5 wijncategorieën:

  • Wijn
  • Mousserende wijn
  • Mousserende kwaliteitswijn
  • Parelwijn
  • Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd

Kwaliteitseisen

Wijnen in deze categorieën mogen op het etiket de traditionele naam Landwijn of Beschermde Geografische Aanduiding voeren. Voorwaarde is dat de wijnen voldoen aan de kwaliteitseisen van de BGA. Dat betekent dat er alleen druiven mogen worden gebruikt die voorkomen op de provinciale lijst van 105 rassen. Het gaat om zowel klassieke als nieuwe rassen. De opbrengst per hectare mag voor witte druiven niet meer dan 90 hectoliter en voor blauwe druiven niet meer dan 75 hectoliter zijn. De witte wijnen uit Noord-Holland hebben frissen zuren. Ze zijn vol fruitig met groene tonen. De rode wijnen hebben aroma’s van rood fruit en zijn vol fruitig. Het alcoholpercentage moet tenminste 6,5 % zijn.

Noord-Hollandse wijn

Klimaat

Wat kunnen we zeggen over het terroir in Noord-Holland? De afgelopen jaren was het klimaat in heel Nederland zonniger en warmer. In het grootste deel van Noord-Holland scheen de zon 1800 tot 1850 uur. In verhouding met de provincies die niet aan de kust liggen is dat veel. Met name in de laatste drie jaar was het aantal zonuren in heel Nederland opvallend hoog.

Temperatuur en neerslag

Sinds 1991 steeg de temperatuur in Noord-Holland met 0,3 tot 0,6°C. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt in het oostelijk deel nu tussen de 10,2 en 10,5°C. In een brede strook langs de kust zit de temperatuur tussen de 10,5 en de 10,8°C. Het verschil tussen de dag- en nacht temperatuur in september is 7,4°C. Dat verschil is kleiner dan in de provincies in het binnenland. De aanwezigheid van de zee heeft een matigend effect. Noord-Holland is nat. Er valt in een heel jaar tussen de 875 en 975 mm neerslag. Het kan in de provincie stevig waaien. Het groeiseizoen telt 310-320 dagen.

Bodem

De bodem van Noord-Holland bestaat in de wijde kring rond Amsterdam vooral uit veen. In de smalle strook langs de kust vind je duinzand. De rest is zeeklei. Het belangrijkste tuinbouwgebied op klei vind je in Noord-Holland. Hier komt ook de vermaarde ‘pinot uit de polder’ vandaan. Het gebied ligt ten noorden van Alkmaar en Hoorn. In dit gebied liggen veel plaatsen waarvan de naam eindigt op woud. Vroeger stond er dus bos. Deze zogenaamde woudeerdgronden bevatten veel bodemleven. Nergens zitten zoveel regenwormen als hier. Nadeel is dat het grondwaterpeil soms te hoog is.

Tafelberg in het Gooi

Het Gooi is een verhaal apart. Hier stuit je op grove en fijne rivierzanden, meestal met veel grind. Het landschap glooit. In de laatste ijstijd werd het opgestuwd. Met als hoogtepunt de Tafelberg bij Blaricum met een hoogte van 36,4 meter boven NAP.

Terug naar boven