Het online domein van de Nederlandse wijn
Havelter Rood 2020

Havelter Rood is de meest noordelijke rode wijn van Nederlandse bodem

Het zou zomaar kunnen dat adviseur Stan Beurskens heeft gezegd: “Niet aan beginnen, Peter!” Maar de Drent deed gewoon waar hij zin in had. Peter Pels maakte een rode wijn. Niet één keer, maar elk jaar weer. Vooral in het hoge noorden is het maken van een rode wijn geen appeltje-eitje. De Frysling presteerde het in topjaar 2018, maar dat was vooralsnog eenmalig. Het rijpen op eikenhouten vaten maakt het ook nog eens lastiger en duurder. Peter Pels doet het jaar in jaar uit. Daarmee mag je zijn Havelter Rood best de meest noordelijke wijn van Nederland en zelfs van heel Europa noemen.

En het sprookje is nog niet uit. Deze Havelter Rood 2020 werd vorig jaar tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen zelfs bekroond met een gouden medaille. Het kan dus! In het zuiden van het land maken onze wijnboeren mooie lichte en fruitige wijnen van de klassieke pinot noir en boven de grote rivieren zorgen nieuwe druivenrassen voor wat stevigere rode wijnen. Die vallen bij de liefhebbers van krachtige en kruidige wijnen in de smaak. De productie van Wijngoed Havelte is niet groot. Het domein van 1,2 hectare is goed voor pakweg 2000 flessen per jaar.

Agrotoerisme

Het Drentse domein is van alle markten thuis. Naast de rode wijn maken ze ook diverse witte wijnen, een rosé en een mousserende wijn. Een domein van 1,2 hectare is echter te klein om van rond te komen. Van de productie van een paar duizend flessen wijn kun je niet leven. Gelukkig leent een domein in het mooie Drenthe zich bij uitstek voor agrotoerisme. Liefhebbers kunnen bij Peter en Winnie Pels terecht voor bed en ontbijt. Daarnaast verkopen ze cranberryproducten en olijfolie, rechtstreeks geïmporteerd uit Italië.

Veelbelovend bouquet

Alle wijnen uit Havelte zitten in een fles met een herkenbaar en transparant etiket. De Havelter Rood is intens van kleur. Paarsrood. Als ik de dop van de fles draai, komen er nogal wat aroma’s naar boven. Ik snuif rood en zwart fruit op. In het bijzonder bramen, framboos en kersen. In de verte ruik ik cranberry’s en pruimen met wat laurier en leer. Er dansen ook wat aardse tonen in het rond. Het bouquet is veelbelovend. In de mond is de wijn vol en zacht. Het eikenhout heeft z’n werk gedaan. De tannines zijn heel mild. Het fruit krijgt gezelschap van een beetje koffie en kruidnagel, een vleugje tabak en een subtiel pepertje.

Fruitig en kruidig

In deze vriendelijke Havelter Rood 2020 gaan fruitigheid en kruidigheid hand in hand. De afdronk is van een gemiddelde lengte. Ik ben benieuwd hoe de wijn over een paar jaar smaakt. De meeste rode wijnen van eigen bodem kunnen best een paar jaar ouderen. Deze wijn is nu al op dronk en smaakt zacht. Hij doet het prima in combinatie met droge worst of een oud kaasje van eigen bodem, maar is ook een uitstekende begeleider van rood vlees of wild. De meest noordelijke rode wijn van Nederland is natuurlijk te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen. Proost!

Proefnotitie 4

Wijn: Havelter Rood 2020
Domein: Wijngoed Havelte
Druif: regent en cabernet cantor
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 20,69

Terug naar boven