Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijngoed Havelte

Wijngoed Havelte

Wijnboer Peter Pels noemt zichzelf een kwaliteitsgek. Hij runt samen met zijn vrouw Wijngoed Havelte. Het beste is nog niet goed genoeg. Die bedrijfsfilosofie werpt zijn vruchten af. De wijnen van Peter en Winie vallen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen regelmatig in de prijzen. Het laatste stapje in het productieproces van de wijn besteden de Pelsjes uit. “Ik wil de beste kwaliteit en daar kan ik hier niet voor zorgen”, erkent Peter. Dus gaan de druiven naar de wijnmakerij van Sint Martinus in Vijlen. “Daar weten ze precies hoe ik het wil hebben.”

Het domein is een van de meest noordelijke wijngaarden in Nederland, ergens tussen Zwolle en Heerenveen. Bijna kiepert het over het oostelijke randje van de provincie, maar het ligt nog net in Drenthe. In de buurt van de Havelter Berg. In 2005 begonnen Peter en Winie hun avontuur met 1450 wijnstokken. Inmiddels staan er bijna 2400.

Bed & breakfast

Naast de klassieker pinot gris staan er ook stokken van nieuwe druivenrassen. Het domein is 1,2 hectare groot en goed voor de productie van 1500 tot 2000 flessen per jaar. De verkoop van wijn is niet de enige inkomstenbron van de familie Pels. Er is ook een bed & breakfast. Een veld met 24.000 cranberryplanten leverde niet het beoogde resultaat op, maar Drenten zijn doorzetters. In 2021 stapten Peter en Winie in een nieuw cranberrytraject.

Vakwerk

Op de locatie van Wijngoed Havelte runden de ouders van Winie Pels ooit een veehouderij. “Maar dat is niet mijn vakgebied,” erkent Peter. In vaktijdschriften  in de agrarische sector las hij over wijnbouw in Nederland. “Met mijn horeca-achtergrond leek een wijngaard mij wel iets. En na het volgen van een cursus in Wageningen ben ik een echte vakidioot geworden.” 

Natuur met natuur

De klanten van Peter en Winie zijn gek op wijn, maar andere bezoekers zijn vooral dol op de druiven: merels en spreeuwen. “Natuur moet je met natuur bestrijden, daarom zijn wij op zoek gegaan naar natuurlijke vijanden voor deze vogels.”  De vogelwacht zorgde in 2008 voor een valkennest. Dat was een succes. In het eerste jaar nestelde zich daar een valkenpaar, dat vijf jongen kreeg.

Bubbels

Het is natuurlijk geen verrassing dat de twee Koestaarten – bijnaam voor de inwoners van Havelte – vooral kozen voor nieuwe druivenrassen. Die doen het in het noorden het best. Ze rijpen meestal wat vroeger dan klassieke druiven en zijn beter bestand tegen schimmels. Wijngoed Havelte produceert rode en witte wijnen, een rosé en een mousserende wijn (methode traditionnelle).

Olijfolie

Wijngoed Havelte opent de deuren op de zaterdagen van mei tot en met september. Bezoekers zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur voor een rondleiding en proeverij. In de winkel verkopen Peter en Winie naast hun eigen wijnen ook cranberryproducten en olijfolie, rechtstreeks geïmporteerd vanuit Italië.

Terug naar boven