Het online domein van de Nederlandse wijn
Rosé 2020 Thorn

Harry Vorselen maakt van Pinot Noir Rosé 2020 frivole variant van serieuze beroemdheid

Harry Vorselen maakte deze Pinot Noir Rosé 2020. Hij is niet de eerste wijnboer in het Limburgse Thorn. Al in de middeleeuwen maakten de bewoners van de plaatselijke kloostergemeenschap wijn. Midden in het witte stadje ligt nog een pleintje dat is geplaveid met maaskeien. In de volksmond noemt men het ‘De Wingerd’. Daar lag in oude tijden de wijngaard van het klooster. In de loop van de 13e eeuw veranderde het vrome klooster in een seculier stift, waar dames met blauw bloed een luxe leventje leidden. Ze hoorden bij de elite van het Heilige Roomse Rijk.

In de 19e eeuw gaf Napoleon de wijnbouw in Nederland de nekslag. Het was vanwege de barre kou al verdraaid lastig om in die tijd druiven te telen, maar toen werden de wijngaarden resoluut van de kaart geveegd. Harry pakte in 2002 de draad weer op. Hij las toen al ergens dat de wijnbouwgrens steeds verder opschuift naar het noorden. “En ik wilde de geschiedenis van Thorn een beetje terugbrengen. Ook om het toerisme hier te stimuleren.” En inmiddels maakt hij met veel passie en lef alweer 20 jaar de mooiste wijnen.

Lastige druivenrassen

Lef, want Harry koos niet voor de makkelijkste weg. Hij plantte klassieke druivenrassen aan. Naast de witte auxerrois, pinot blanc, pinot gris en riesling staan op zijn domein nu ook de blauwe dornfelder, frühburgunder en pinot noir. De dornfelder is weliswaar sterk, maar groeit soms zo hard dat de kwaliteit achteruit holt. Dat is niks voor Harry. Hij stelt hoge eisen aan de zijn wijnen. Dus moet hij fors dunnen. De frühburgunder en pinot noir zijn ronduit lastige druivenrassen: kwetsbaar en erg gevoelig voor schimmels en andere ziekten.

God and devil

Een beroemde Californische wijnmaker zei in dat kader ooit: “God made cabernet sauvignon, whereas the devil made pinot noir.” Maar Harry weet er wel raad mee. Hij is een meester in het maken van tongstrelende wijnen. Als de lastige klanten eenmaal in de fles zitten, zijn ze niet te versmaden. Dat proef je ook in deze Pinot Noir Rosé 2020. Het is een zalmroze rosé met aroma’s van vooral rood fruit, zoals aardbei, bes en cranberry. Maar ik snuif ook een beetje citrus en iets van bloesem en rozen op.

Online speurneuzen

In de mond manifesteert de Pinot Noir Rosé zich echt als een droge wijn. En toch komt er een klein zoetje om de hoek kijken, dat mooi matcht met het bittertje. Ik proef naast het rode fruit ook appel, lychee, honing en groene kruiden. In de afdronk zet het fruit z’n beste beentje voor. Deze rosé verraadt z’n afkomst niet. Het is net een rode pinot noir, maar een stuk frivoler dan deze beroemdheid. Lekker fris. Hij tintelt op je tong. Een complexe zomerwijn waar je vrolijk van wordt. Voor zomaar tussendoor of bij tapas, zoals meloen met parmaham. Speurneuzen kunnen de editie van 2021 bijvoorbeeld nog online vinden bij Mario Tertschnig Wine. Het is een wijn die je over een paar jaar nog makkelijk kan schenken.

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Noir Rosé 2020
Domein: Wijngoed Thorn
Druif: pinot noir
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 15,03 (2021)

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven