Het online domein van de Nederlandse wijn
Beaujoloos-2021-saalhof

Frivole en fruitige Beaujoloos knipoogt naar z’n Franse vriendje

Dit is een wijn uit 2021, een koud en kleddernat jaar.  De regen viel met bakken uit de hemel. Siem Loos zag het niet meer zitten: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik schat dat we in plaats van 6000 maar 2000 liter wijn kunnen maken.” Het was alsof de hemel elke dag huilde. En toch staat er weer fantastique op het etiket. De blauwe druiven van Siem deden het zelfs in 2021 namelijk verrassend goed. Hij snapte er geen sikkepit van, maar presenteerde vol trots toch weer een frivole Beaujoloos. Die naam is een knipoog naar de beroemde Beaujolais en z’n eigen achternaam.

Ooit runde de familie Loos een boerenbedrijf op de locatie van de huidige wijngaard in Noord-Holland. Daar kwam rond 1900 verandering in. De boer werd fruitteler. Rond 1920 exporteerde het moderne en succesvolle bedrijf consumptiedruiven naar andere landen in Europa. De sloophamer rekende af met de boerenhofstede en er verrees een fraaie villa. Inmiddels zijn ook de kassen gesloopt en staat er een wijngaard achter de villa. Noem Wijngaard Saalhof maar gerust een toeristische hotspot, want de familie Loos bezit op het domein ook een restaurant en een aantal vakantieverblijven.

Verlangen

In de wijngaard van ruim 4 hectare vind je vooral nieuwe druivenrassen, maar daar in de winderige Beemster staat zowaar ook pinot noir. De andere rassen zijn de witte johanniter en souvignier gris en de blauwe rondo. Van die laatste druif is deze Beaujoloos gemaakt. Op de bubbel na maken en bottelen de Loosjes al hun wijnen in de eigen wijnmakerij op het domein. “Toen we begonnen verlangden we naar het klimaat van Zuid-Frankrijk”, bekende Siem een jaar na het dramatische 2021. “En dat hebben we nu.” 

Beaujolais

De naam Beaujoloos is niet alleen maar een woordspeling. Hij zegt iets over de manier waarop deze wijn is gemaakt. Die methode noemen we de macération semi-carbonique. Dat betekent dat complete druiventrossen verdwijnen in een tank, die daarna wordt afgesloten. Door het gewicht kneuzen de druiven onderin de tank. Het koolzuurgas dat daarbij vrijkomt, brengt de gisting op gang. Dat levert een fruitige en lichte wijn op met weinig tannines. De kleur van deze Beaujoloos doet anders vermoeden. Die is best intens. Paarsrood.

Allemansvriend

Ik snuif aroma’s op van kersen, vooral kersen. En ook van aardbei, cranberry en framboos. Op de achtergrond ruik ik wat bescheiden aardse tonen. In de mond is deze wijn lekker sappig en bijzonder fruitig. Het heeft iets van jam en winegums. In de verte proef ik een beetje drop en zoethout.  Deze Beaujoloos is een soepele en vriendelijke wijn, een allemansvriend. De zuurtjes zijn zacht en de tannines amper te bekennen. Een beetje gekoeld komt hij het best uit de verf. Lekker zomaar tussendoor of bij een quiche met kaas. Hij is te koop op het domein of online.

Proefnotitie 4

Wijn: Beaujoloos 2021
Domein: Wijngaard Saalhof

Druivenras: rondo
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 15,95

Terug naar boven