Het online domein van de Nederlandse wijn
Gewürztraminer 2020

Uniek terroir maakt van kruidige Gewürztraminer 2020 een heel karakteristieke wijn

Op een van de mooiste plekjes van Zuid-Limburg ligt Domein Steenberg, onderaan een heuvel in de buurt van de Gerardushoeve. De druivenstokken zijn langs de route van Slenaken naar Epen amper te zien. Het domein verstopt zich in de vallei. Om er te komen moet je langs een smal en hol paadje naar beneden. Te voet. Daar vind je tegenover het terrein van de schutterij Domein Steenberg. De broers Marc en Luc Creusen legden hier de basis, samen met hun achterneef Stan Broechler, voor de Gewürztraminer 2020.

Het avontuur van het drietal begon in 2008. Er gingen in de Geulvallei 2000 wijnstokken de grond in: gewürztraminer en pinot gris. Inmiddels staan er 4100 stokken op het domein van pakweg 2 hectare. In 2012 kregen de gewürztraminer en pinot gris gezelschap van de riesling. Domein Steenberg dankt zijn naam aan de bodem. Die bestaat uit löss en verschillende soorten steen. De bovenste steenlaag is silex, ook bekend als vuursteen. Dit laagje slaat de warmte van overdag op. Dat doet de planten goed. Het geeft de wijnen ook z’n karakteristieke minerale tonen. .

Roestvrijstaal

Domein Steenberg is misschien niet zo bekend, maar het maakt topwijnen! Mede dankzij het unieke terroir. Dat bleek al heel snel na de start in 2008. De wijnen rijpen op roestvrijstaal. Er komt geen hout aan te pas. De stijl is puur. En het leuke is dat ze ook betaalbaar zijn. De keerzijde daarvan is dat de wijnen van Domein Steenberg als zoete broodjes over de toonbank gaan. Voor je het weet zijn ze uitverkocht. Sinds een paar jaar voeren ze het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming Mergelland (BOB). Maar die krans hebben deze goede wijnen niet echt nodig…

Klassiek en modern

De slanke groene fles van Domein Steenberg ziet er fraai uit. Het etiket is klassiek en tegelijk modern gestileerd. Fles en etiket stralen klasse uit. De Gewürztraminer 2020 is strogeel van kleur. Heel licht. Zodra de kurk van de fles gaat, snuif je de typerende aroma’s van een kruidige Gewürztraminer op. Die zijn vooral niet bescheiden, maar lekker uitbundig. Ik ruik vooral tropisch fruit: rijpe ananas, lychee, meloen en perzik. Ook citrus. En specerijen en wat meer op de achtergrond bloemige tonen.

Tegengas

In de mond is de Gewürztraminer 2020 vol en zacht. Ik proef dezelfde smaken als de aroma’s die ik opsnoof. En ook wat honing en een vleugje gember. De frisse zuren geven voldoende tegengas aan het zoetje van het rijpe fruit. Dat zorgt voor een subtiele spanning. Ik proef deze Gewürztraminer over een paar jaar graag nog een keer! Het is een echte eetwijn. Hij combineert goed bij gerechten uit de Aziatische en Marokkaanse keuken. En ook bij kruidige gerechten, zoals Elzasser zuurkool. Of gewoon bij een stukje kaas. Zorg dat je er snel bij bent!

Proefnotitie 5

Wijn: Gewürztraminer 2020
Domein: Domein Steenberg
Druif: gewürztraminer
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 14,0%
Prijs: € 16,95

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven