Het online domein van de Nederlandse wijn
Frysante Rosé 2020

Frysante Rosé 2020 is een waanzinnig lekker pareltje uit Friesland

Koningsdag 2022. Stan Beurskens presenteerde vandaag in Maastricht een nieuwe wijn: Wilhelmus. De koning en koningin mochten tijdens hun tour door de stad even nippen aan de orangewijn. Ter gelegenheid van deze feestelijke Koningsdag proef ik vandaag de Frysante Rosé 2020 van Wijngaard De Frysling. Een bruisende ‘oranje’ bubbel. Het is niet de enige bubbel van de noordelijke wijngaard. Douwe en Jantiene Broersma maken diverse bubbels. Misschien zijn het wel de paradepaardjes van De Frysling.

Douwe en Jantiene waagden het om hun eerste mousserende wijn Sjampanje te noemen. Die knipoog werd in Frankrijk niet gewaardeerd. Een wijn die niet in de Champagne is gemaakt is, mag volgens de regels ook niet zo genoemd worden. Maar de Friezen waren niet voor één gat te vangen. Hun mousserende wijnen gaan nu over de toonbank als brûswijn of frysante, gemaakt volgens  de méthode traditionnelle of de frizzante prosecco methode.

Frisse zuurtjes

De Frysante Rosé 2020 noemen we in Nederland een parelwijn. Dat betekent dat hij gemaakt wordt zoals een prosecco wordt gemaakt. Het koolzuurgas dat voor de bubbels zorgt, wordt in de tank toegevoegd. De bubbels van De Frysling blinken uit door hun frisse zuurtjes. Dat is te danken aan het koele klimaat. De wijnboeren in de Champagne zijn inmiddels jaloers op Friesland. Omdat hun voorjaar steeds warmer wordt, gaan de zuren in de wijnen te snel omlaag. Dat kan zomaar zorgen voor flauwe en zwakke champagnes…

Rood fruit

In mijn beleving had de buitenkant van de Frysante Rosé 2020 best wat meer aandacht mogen krijgen. Het doorzichtige etiket is bijna onleesbaar. Een fles met bubbels volgens de méthode traditionnelle is afgesloten met een muselet, zo’n ijzeren kapje met ijzerdraad. Bij een parelwijn zit er een touwtje om de kurk heen. De kleur van de Frysante Rosé is oranjeroze. Hij bruist en schuimt dat het een lieve lust is. Ik snuif aroma’s op van rood fruit: aardbei en framboos. En een beetje gras.

Fruitig en strak

De mousse is licht en vriendelijk. In de mond is de wijn fris en strak. Ik proef naast de aardbei en framboos ook meloen. En in de verte iets van tuinkruiden en een piepklein pepertje, dat voor een beetje spanning zorgt. De fruitige afdronk heeft een bescheiden bittertje. Douwe en Jantiene hebben van de cabernet cortis, pinotin en de klassieke pinot noir echt een waanzinnig lekkere en verfrissende bubbel gemaakt.

Vriendelijke prijs

Deze Frysante Rosé 2020 is heerlijk op een zonnige zomerdag, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld oesters. Omdat de vinificatie van een parelwijn minder arbeidsintensief is dan de méthode traditionnelle is de wijn vriendelijk geprijsd. Bewaar die heerlijke bubbels niet voor de feestdagen, maar geniet er ook tussendoor van!

Proefnotitie 4

Wijn: Frysante Rosé 2020
Domein: Wijngaard De Frysling
Druivenrassen: cabernet cortis, pinotin en pinot noir
Serveertemperatuur: 7-9°C
Alcohol: 10,5%
Prijs: € 16,00

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven