Het online domein van de Nederlandse wijn
Sophie 2016

Familiewijngaard verrast met fruitig knipoogje van Sophie 2016 naar Riesling

De Sophie 2016 is een wijn uit Noord-Holland. Op minder dan een half uur van Amsterdam vind je Zwirs Familie Wijngaard. In de polder. Tussen de molens. Ingeklemd tussen het mini-dorp Oterleek en het oprukkende Heerhugowaard. Niet meteen een plek waar je een wijngaard verwacht. Hier had de opa van Atze en Sanne Zwirs ooit een kippenboerderij. Nu hebben de kleinzoons er een wijngaard van 1,3 hectare. De inspiratie voor hun wijnavontuur deden ze op in Sonoma Valley in Californië.

Atze en Sanne willen de klassieke kwaliteitswijnen naar de kroon steken, zoals dat ook gebeurt in Bottle Shock (1976). Deze film vertelt het waargebeurde verhaal over Jim Barrett, de eigenaar van de kleine wijngaard Chateau Montelena in Californië. Hij steekt zich diep in de schulden om zijn bedrijf overeind te houden. Het lijkt uitstel van executie. En als Barrett de witte vlag hijst, wint zijn Chardonnay het van de Franse concurrentie tijdens een blinde keuring in het hol van de leeuw. Atze smult nog steeds van een avondje Bottle Shock…

Biodiversiteit

Er staan ruim 5000 wijnstokken in de familiewijngaard. Dat zijn de witte johanniter, sauvignac en souvignier gris en de rode cabernet cortis. Allemaal nieuwe druivenrassen. Atze en Sanne investeren veel in de bodem: “Onze filosofie is om te werken met een natuurlijk evenwicht. We gebruiken compostthee. Daarmee brengen we de biodiversiteit terug in de bodem.” Door moderne landbouwmethoden is daar weinig meer van over. “Bij ons in de wijngaard zie je paddenstoelen. Dat wijst op een gezonde bodem.”

Familie

De wijnen van Zwirs zijn genoemd naar de kinderen van Atze en Sanne. Dat geldt dus ook van deze Sophie 2016. Het verklaart de aanduiding familiewijngaard. Maar die link is ook zichtbaar in de inrichting van de wijngaard. Hij staat vol met skelters en speeltoestellen. Zwirs Familiewijngaard is goed voor een uitstapje met het hele gezin! De Sophie 2016 zit in een fles van kleurloos glas met een fraai etiket. Dat vertelt dat de fruitige wijn een blend is van de johanniter en de souvignier gris.

Gout de pétrol

De kleur van wijn is goudgeel. Ik snuif de aroma’s van appel, peer en perzik op. In de verte bespeur ik ook wat gras. Het mondgevoel is vol en een beetje vettig. De zachte wijn is frisnen fruitig. Ik proef naast de perzik vooral exotisch fruit, zoals citrusvruchten en kiwi. Op de achtergrond ontwaar ik wat butterscotch en een vleugje tuinkruiden. En zowaar proef ik hier ook een Noord-Hollands variantje van de typerende gout de pétrol in Rieslings.

Knokpartijtje

Sophie 2016 is na de jaren in de kelder amper iets van z’n frisheid verloren. De wijn heeft zich goed ontwikkeld en is mooi in balans. Toch is het net alsof de twee druiven elkaar nog niet helemaal omarmd hebben. De souvignier gris pikt het niet dat de johanniter meer inbreng heeft. Wie is de baas? Het knokpartijtje tussen de twee geeft de wijn wat spanning. De Sophie 2016 doet het prima als aperitief.

Proefnotitie 3

Wijn: Sophie 2016
Domein: Zwirs Familie Wijngaard
Druif: johanniter en souvignier gris
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 15,00

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven