Het online domein van de Nederlandse wijn
cabernet blanc ludique

Cabernet Blanc is een beetje ludiek en vooral stuivend en vol

Noem het maar Ludiek. Het etiket op deze fles neemt je in de maling. Er staat Cabernet Blanc, maar deze witte wijn is toch echt gemaakt van de blauwe cabernet cortis. Een blanc de noir dus. En wat voor een! De druiven zijn geteeld in een bescheiden wijngaard aan de IJssel, recht tegenover Moskou aan de IJssel. Die bedenkelijke bijnaam dankt Deventer aan de linkse voorkeuren van z’n inwoners. Luud Paulissen en Erik Moritz zijn blij met de 0,5 hectare in de IJsselvallei. Na wat omzwervingen vonden ze hier eindelijk een stukje grond waar ze hun ding kunnen doen.

Luud is de naamgever van Wijngaard Ludique. Er staan pakweg 2000 wijnstokken in de Gelderse gaard, met de blauwe cabernet cortis, pinotin en regent en de witte johanniter. Daarvan maken de mannen rode en witte wijnen én een IJsselport. Die moet je echt een keer proeven. Het is een feestje! De wijnstokken groeien op een mengsel van Veluwezand en IJsselklei. Een prima bodem voor wijnbouw. De vinificatie besteden de twee uit aan Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. Luud, Erik en Roelof leveren met z’n drieën mooie wijnen af.

Blanc de noir

De cabernet cortis is een groentje onder de druiven. Hij is pas in 2003 in het Duitse register voor druivensoorten opgenomen. Het is een kruising tussen de klassieke cabernet sauvignon en de hybride solaris. De aanplant van deze nieuweling is wereldwijd nog heel beperkt. In Duitsland staat er nog maar 28 en in Zwitserland slechts 10 hectare. Maar de cabernet cortis komt eraan! Hij doet het ook in Nederland goed en is populair bij onze wijnboeren. Deze blanc de noir laat een andere en vooral ook verrassende kant van deze blauwe druif zien.

Zomer in de herfst

Laat ik maar met de deur in huis vallen. De strogele Cabernet Blanc van Ludique doet denken aan een Sauvignon Blanc. De aroma’s stuiven de fles uit. Ik snuif veel rijpe meloen en perzik op, een beetje appel, kruisbessen en wat citrus. En op de achtergrond doen groene kruiden een dansje met wat vers gemaaiHed gras. Wil je in deze herfst nog iets van de zomer beleven? Dan leent deze Cabernet Blanc zich daar uitstekend voor. Maar er is nog een reden om deze witte wijn juist in deze tijd van het jaar in te schenken.

Vol

In de mond manifesteert hij zich als een volle wijn. Filmend en een klein beetje vettig. Bloemig en bomvol exotisch fruit, met een hoofdrol voor de abrikoos, meloen en perzik. Op de achtergrond schemert wat mint en een mooi en ook wel aanwezig bittertje. De afdronk is lang. De wijn doet het prima in combinatie met een salade of met vis en gevogelte. Hij is toegankelijk en drinkt lekker weg. Een ‘ludieke’ wijn waar je mee voor de dag kunt komen. Wel even wachten op een nieuwe jaargang, want nu is deze verrassing niet meer voorradig.

Proefnotitie 4

Wijn: Cabernet Blanc
Domein: Ludique
Druif: cabernet cortis
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 11,99

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven