De managementgoeroe Ben Tigelaar schreef er een boekje over. Dromen. Durven. Doen. Dat mantra dreunde al veel eerder door het hoofd van Luud Paulissen. Hij droomde er ooit van om wijnboer te worden. In Frankrijk. Maar die droom viel in duigen, omdat hij z’n gezin niet op sleeptouw wilde nemen naar La Douce France. En toch waagde hij het deze Vittorio 2020 te maken. In Gelderland. Het avontuur begon in 1999 met 50 wijnstokken. Maar de hobby liep al snel gruwelijk uit de hand. “Dan stap je ’s nachts om 3 uur uit je bed om te gaan sproeien tegen de vorst, terwijl je vrouw zich nog even lekker omdraait. Het is toch jouw hobby?”
Luud wilde méér dan 50 wijnstokken. Het vinden van een geschikt stukje grond voor de uitbreiding was een slepende kwestie. Na diverse verhuizingen kwam Luud met zijn compagnon Erik Moritz terecht bij 0,5 hectare langs de IJssel, ergens tussen Apeldoorn en Deventer. De naam van die plek is Wijngaard Vittorio. Luud is van huis uit chemicus. Het proces om wijn te maken fascineert hem. Daar komt zijn droom vandaan. Na het dromen en durven is er geen ruimte meer om dat kunstje ook echt te doen. Hij produceerde al snel 6000 liter wijn per jaar. “Toen liep het wel heel erg uit de hand en besloot ik om de wijn voortaan te laten maken door Neerlands Wijnmakerij in Bentelo.”
Uitgesproken smaakprofiel
Die 6000 liter kwam natuurlijk niet alleen van de 2000 wijnstokken langs de IJssel. Luud en Erik beheren nog meer wijngaarden, onder andere Wijngaard Ludique in Apeldoorn. Ze werken met nieuwe druivenrassen, de witte johanniter en de blauwe cabernet cortis, pinotin en regent. “Ook experimenteren we met kleine aantallen van andere soorten, zoals helios en monarch.” Daarvan maken ze wijnen met een uitgesproken smaakprofiel. “Ik streef naar wijnen met wat meer zuur.” In eerste instantie zijn ze scherp en strak, maar na een poosje komen ze volop tot ontwikkeling. “De cabernet cortis is op z’n best als hij een weekje openstaat.”
Aardbeien en frambozen
De Vittorio 2020 is vernoemd naar de wijngaard aan de IJssel. Daar zijn 2 van de 3 druiven in deze blend geteeld, de cabernet cortis en de pinotin. De regent komt uit Wijngaard Ludique in Apeldoorn. Deze rosé is zalmkleurig. Niet zo intens. Doet een beetje denken aan een rosé uit de Provence. De aroma’s zijn de geuren die je verwacht. Naast aardbeien en frambozen, snuif ik ook een beetje rozengeur op. In de mond is de Vittorio 2020 fris en sappig. Ik proef naast het rode fruit ook wat voorzichtige hints van tuinkruiden, zoals een vleugje mint. In de verte verschuilt zich een piepklein bittertje.
Frisse salade
Het is een rosé die prima uit de verf komt op een terrasje. Hij heeft alles wat je van een lichte zomerwijn verwacht. Niet zo spannend, maar tintelend fris en met een herkenbaar smaakprofiel. Wil je er iets bij eten? Steek dan de BBQ maar aan en serveer er een frisse salade bij. Deze lekkere zomerwijn is op de bekende verkooppunten helaas al uitverkocht. Zo gaat dat met smakelijke Nederlandse wijnen! Speurneuzen kunnen bij een verdwaalde slijter in de omgeving van Apeldoorn misschien nog een flesje op de kop tikken…
Wijn: Vittorio 2020
Domein: Wijndomein Ludique
Druif: cabernet cortis, pinot en regent
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 12,50
@Nederlandsewijngids.nl
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
- 04 september 2024Waarom deze bejaarde witte wijn nog kaarsrecht overeind staat
- 28 augustus 2024Wat de blush van Domein Steenberg niet roze maar oranje maakt
- 22 augustus 2024Hoe deze Rosé bewijst dat een ritje naar Ruinen loont