Het online domein van de Nederlandse wijn
Auxerrois 2019 Wijngaardsberg

Auxerrois 2019 is de vrolijkste en vriendelijkste wijn van De Wijngaardsberg

Deze Auxerrois 2019 is er eentje van gerenommeerde wijnmaker. De naam is Jules Nijst,  een persoonlijkheid waarvan er geen dertien in een dozijn gaan. Hij is een man met uitgesproken standpunten. En die steekt hij niet onder stoelen of banken: “Het leven is te kort om hybriden te telen.” Jules is een purist. En misschien ook wel een puritein: recht in de leer. Hij  verbouwt alleen klassieke druivenrassen: auxerrois, chardonnay, pinot gris en pinot noir. “Auxerrois noem ik mijn jongste dochter, een heerlijke frivole voorjaarsverschijning.”

De auxerrois is een zusje van de chardonnay, maar het karakter van de druif is veel minder uitgesproken dan van haar zusje en van Jules. De wijnen staan bekend als vlakke wijnen. Daarom verdwijnt de auxerrois meestal in een blend. Bij voorkeur met haar favoriete vriendje, de pinot blanc. Dat gebeurt met name in de Elzas. Daar wordt ze heel respectloos zelfs gepresenteerd als pinot blanc, terwijl er meestal meer van de auxerrois in de fles geperst is. Hoe zit het met het karakter van deze Auxerrois 2019? En waarom noemt Jules haar zijn jongste dochter?

Vrolijk dansje

Het bescheiden etiket op de fles maakt melding van het kwaliteitskeurmerk dat de Europese Commissie in 2019 aan de regio toekende: BOB Mergelland. De Auxerrois 2019 is een streekproduct dat aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Het is maar dat je het weet. Zodra de kurk van de fles is, maken bloemige en fruitige aroma’s een vrolijk dansje in het luchtruim: appel, meloen, peer en perzik. In de verte snuif ik ook wat groene kruiden op. Alles sorteert voor op zo’n typisch Nederlandse wijn met heerlijk frisse zuren.

Anders

Dat pakt toch anders uit. In het glas proef ik ook citrus en meer tropische tonen. En op de achtergrond honing. Het mondgevoel is voller en ronder dan ik had verwacht. De frisse zuren smaken naar meer. De afdronk mag er zijn en heeft een klein bittertje en een nog kleiner zoetje. Deze Auxerrois 2019 is een verleidelijke wijn. Hij pakt je in met sappig en vers fruit in combinatie met een rond mondgevoel. Intussen krijg ik wel in de smiezen waarom Jules het zijn jongste dochter noemt.

Tikkeltje oppervlakkig

Deze mooie, strogele wijn is het vrolijkste en vriendelijkste gezelschap dat De Wijngaardsberg kan bieden. Een tikkeltje oppervlakkig misschien. Niet complex. Hij drinkt makkelijk weg. De meeste Auxerrois wil piepjong gedronken worden. Bij voorkeur zo snel mogelijk na het bottelen. Deze fles kan misschien een paar jaar liggen, maar wacht niet te lang. Het is een prima wijn om een gemiddeld gerecht op te frissen. Denk aan een salade met vlees of vis. En Auxerrois doet het altijd goed in combinatie met asperges.

Proefnotitie 4

Wijn: Auxerrois 2019 van Domein De Wijngaardsberg
Druiven: auxerrois
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 14,45

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven