Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvée Rosé Saalhof

Cuvée Rosé komt dankzij verdachte klant met verrukkelijke aroma’s

Dit is een eigenzinnige rosé. Puristen vinden dat je een echte rosé maakt van blauwe druiven. Daar heeft Siem Loos van Wijngaard Saalhof in Wognum geen boodschap aan. Hij maakte een opmerkelijke Cuvée Rosé van de witte johanniter met een verdachte vreemdeling, de Isabella. “Dat is een heel oud druivenras, dat ik herondekt heb. Tijdens de vakantie vond ik die op een markt in Perpignan.”

Het is een mirakel hoe de Isabella met zijn bedenkelijke reputatie nog een plekje kreeg op een markt in Zuid-Frankrijk. Hij is een van de oudste inheemse druivenrassen van de Verenigde Staten, een kruising van de Vitis labrusca en een onbekend ras van de Vitis vinifera. In de 19e eeuw verhuisden een aantal exemplaren naar een botanische tuin in Europa. Niet lang daarna vernietigde de gevreesde Phylloxera nagenoeg alle wijngaarden in Europa.

Isabella

Wie had de verwoestende druifluis Europa binnengebracht? Dat moest de Isabella wel zijn. Als een soort Paard van Troje. Siem Loos viel ondanks alle verdachtmakingen voor de charme van de vreemdeling, Niet zo gek, want de bijna zwarte Isabella heeft het aroma van zoete aardbeien. Omdat het van huis uit geen klassieke wijndruif is, laten sommige wijnmakers hem links liggen. Maar Italianen zijn verzot op de Isabella en gebruiken hem voor zomer- en dessertwijnen.

Zoete aardbeien

Een goed voorbeeld is hun Fragalino. Deze wijn heeft een lichtroze kleur en een karakteristieke zoete smaak met aardbeienaroma’s. Hij wordt vergeleken met een goede muscat met hints van sprits en honing. Die lichtroze kleur heeft ook de Cuvée Rosé van de Noord-Hollandse wijngaard. Dankzij het bescheiden aandeel van de Isabella druiven, die Siem mee liet gisten met de johanniter. Het resultaat is dat je ook meteen aroma’s van rood fruit opsnuift.

Ongecompliceerd lekker

Daarnaast hangt er ook iets bloemigs en een beetje citrus in de lucht. Op de achtergrond ruik ik wat aardse tonen. Het mondgevoel is in de eerste aanzet een beetje dun, maar dan komen de volle smaken van aardbei en framboos om de hoek kijken. Ik proef wat honing en een mooi bittertje. Dit is een ongecompliceerde rosé, die op een terrasje in de warme zon prima in de smaak valt. Lekker bij een frisse salade. Bestel ‘m bij BOB-wijn.

Proefnotitie 3

Wijn: Cuvée Rosé 2020
Domein: Wijngaard Saalhof
Druif: johanniter en isabella
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 12,95

Terug naar boven