Het online domein van de Nederlandse wijn
BOB-voerendaalse-bergen
Nieuws - 06 mei 2023

Wijngoed Fromberg trots op BOB Voerendaalse Bergen

De Europese Commissie beschermt wijnen uit de Voerendaalse Bergen tegen namaak. Die heuvels liggen ergens tussen Heerlen en Valkenburg in Limburg Er ligt maar één wijndomein in dat gebied. Dat is Wijngoed Fromberg, een van de oudste van Nederland. Als de productie van de wijnen aan strenge voorwaarden voldoet, mag het domein het kwaliteitskeurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) op het etiket vermelden. Daar is eigenaar Marcel Soomers terecht trots op: “Het bevestigt waar wij mee bezig zijn. Wij maken wijnen met een constante kwaliteit.”

Het afgebakende gebied van de Voerendaalse Bergen ligt aan de rand van de gemeente Voerendaal. De oppervlakte is 900 hectare. Daarin liggen 6 hellingen. Dat zijn de Fromberg, de Vrakelberg, Vrouweheide, de Daelsberg, de Welterberg en de Kunderberg. Het bijzondere van de BOB Voerendaalse Bergen is dat hij binnen de grenzen van de BOB Mergelland ligt. “Ik voelde mij van meet af aan niet verbonden met de BOB Mergelland,” vertelt Marcel. “Wij hebben hier namelijk geen mergel, maar Kunradersteen. Dat geeft de wijn een heel eigen karakter.”

Hulp

De Kunradersteen is een geelgrijze kalksteen, die uiterlijk lijkt op mergel maar veel harder is. En ook ouder. Deze unieke bodem is in combinatie met de hellingen van 10 tot 23% aanleiding voor de Europese Commissie om de BOB-aanvraag van Wijngoed Fromberg te honoreren. “Ere wie ere toekomt,” aldus Marcel. “Ik heb veel hulp gekregen van Simon Crone van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de landschapsvisie van de gemeente Voerendaal.”

Paul Wiertz

De BOB gaat een stap verder dan de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Producten met het BOB-keurmerk moeten gemaakt worden binnen de grenzen van het beschreven gebied en volgens een vastgesteld procedé. Die zijn voor de BOB Voerendaalse Bergen allemaal beschreven in een zogenaamd productdossier. Marcel ziet de toekenning van de BOB als een blijk van erkenning. “Wij zijn een van de oudste wijndomeinen van Nederland. Het is begonnen met mijn schoonvader, Paul Wiertz. Ik doe dit werk nu 32 jaar.” Nieuwe domeinen in het beschreven gebied kunnen ook aanspraak maken op een BOB-vermelding.

De wijnmaker

Marcel was ooit weg- en waterbouwkundige. “Ik ben niet geboren en ook niet opgeleid als wijnboer. Dat vak heb ik met vallen en opstaan geleerd.” Hij maakt de wijn niet. “Dat doet mijn zwager, Maurice Wiertz. Ik proef en beoordeel de wijnen en luister naar de consument.” De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert straks of de wijnen met een BOB-vermelding op het etiket voldoen aan de voorwaarden. Die controles combineren de keurmeesters met reguliere controles in wijnmakerijen.

Wijnregio’s

Nederland telt nu 8 beschermde wijnregio’s. Naast de Voerendaalse Bergen en Mergelland zijn dat Maasvallei en Vijlen (Limburg), Achterhoek-Winterswijk, Oolde en Rivierenland (Gelderland) en Ambt Delden (Overijssel). Er liggen nog 2 aanvragen ter beoordeling op de tafel van 28 eurocommissarissen: Schouwen-Duiveland (Zeeland) en Twente (Overijssel). Nederland telt steeds meer wijngaarden. De vraag naar bescherming via een BOB-kwaliteitskeurmerk neemt toe.

Terug naar boven