Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnfestival lage landen
Nieuws - 05 mei 2024

Wijnfestival van de Lage Landen draait om wijnboeren

De kogel is door de kerk. Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) lost op zondag 1 september 2024 een belofte in. Dan is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt de locatie voor het eerste Wijnfestival van de Lage Landen. Op 1 juni gaat de website van het festival de lucht in. Vanaf dat moment kunnen belangstellenden tickets bestellen. “Deze dag staan de Belgische en Nederlandse wijnboeren in de spotlights. Alles draait om hun wijnen. Tijdens het festival worden de ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen uitgereikt. Bezoekers van het festival kunnen de wijnen proeven en kopen”, vertelt woordvoerder Manon de Boer.

Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen van 2023 toverde presentatrice en wijnkenner Janne Rijpma een grote verrassing uit de hoge hoed: “Volgend jaar organiseren we een Wijnfestival van de Lage Landen.” Die mededeling werd met een daverend applaus ontvangen. “We gaan het festival samen met Belgische en Nederlandse wijngaardeniers doen en het zal ook toegankelijk zijn voor het publiek.” In september is het dan echt zover. Heerlijkheid Mariënwaerdt lijkt een ideale locatie voor het evenement. “Het ligt dicht in de buurt van de A2 en de A15 en is ook vanuit België goed bereikbaar.”

Hooge Schuur

De Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Het is ruim 900 hectare groot. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Er zijn diverse historische locaties beschikbaar voor het organiseren van kleine en wat grotere evenementen. Achter de Hooge Schuur landt het Wijnfestival van de Lage Landen. De beheerder biedt evenementen aan om de plek om te toveren in een gezellig festivalterrein. Door het plaatsen van picknicktafels, het ophangen van prikkabels en diverse kleuren lampionnen.

Consument

Manon vertelt dat de organisatie mikt op minimaal 250 bezoekers. “We hebben alle wijnboeren uitgenodigd om zich tijdens het festival te presenteren. In een paar dagen hebben we al de helft van het benodigde aantal aanmeldingen binnen. Dat komt dus wel goed.” De wijnkeuring en het wijnfestival komen op zondag 1 september samen. ”Uiteindelijk doen de Belgische en Nederlandse wijnboeren mee aan de keuring om hun wijnen te verkopen aan de consument. Het doel van het evenement is om een gezellig festival te organiseren, waar consumenten ook wijnen kunnen proeven. En kopen.”

België en Nederland

“Het is misschien lastig om vanaf het festival dozen mee naar huis te sjouwen. Daar vinden de wijnboeren wel een oplossing voor. Bestellen kan natuurlijk altijd.” Manon rekent erop dat nog meer wijnboeren uit het België en Nederland zich gaan aanmelden. “Dit is het eerste festival met echte kwaliteitswijnen uit beide landen. Hoe groter het aantal deelnemende boeren, hoe groter ook het aantal bezoekers. Elke wijnboer brengt z’n eigen netwerk mee.” Bij slecht weer is er volop ruimte om het festival naar binnen te verhuizen. Maar op zondag 1 september 2024 schijnt de zon. Hoe dan ook.

Terug naar boven