Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnfestival Lage Landen
Nieuws - 12 september 2023

Het Wijnfestival van de Lage Landen komt eraan

Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen toverde presentator Janna Rijpma afgelopen zondag een grote verrassing uit de hoge hoed: “Volgend jaar organiseren we een Wijnfestival van de Lage Landen.” Die mededeling leverde een daverend applaus van de aanwezige wijnboeren op. Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) denkt in de komende maanden na over de uitwerking van het ambitieuze plan. “We gaan het festival samen met de Belgische en Nederlandse wijngaardeniers doen en het zal ook toegankelijk zijn voor publiek.” De Wijnkeuring van de Lage Landen wordt onderdeel van het festival.

Manon de Boer vertelt dat het idee er al was, maar ze het nu toch echt gaan realiseren. “Wijnboeren doen onder andere mee aan de keuring om een medaille op hun flessen te plakken. Dat stimuleert de verkoop. Met het festival willen we de winnende wijnen nog dichter bij de consument brengen.” De plannen zijn nog niet heel concreet. Dat realiseert de woordvoerder van de wijnproducenten zich. “Mikken we op 150 of op 1500 bezoekers? Dat is bepalend voor de locatiekeuze. Het is belangrijk dat het festival iets van ons allemaal is, vooral van de wijnboeren.”

Koninklijk sfeertje

Stiekem hebben de initiatiefnemers al rondgekeken naar een geschikte locatie voor het Wijnfestival van de Lage Landen. “Het koninklijke sfeertje van Kasteel Amerongen willen we graag behouden. Misschien blijven we daar wel gewoon. Die sfeer past namelijk heel goed.” Er komt geen antwoord op de vraag of een wijngaard een passende locatie voor het festival is. “Waarschijnlijk kiezen we voor een neutrale plek, zoals we dat nu ook doen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen.” Omdat de wijnkeuring openstaat voor wijnboeren uit België en Nederland wil de stichting daar bij de locatiekeuze rekening mee houden.

Knus en gezellig

“Ik kan mij voorstellen dat het niet heel veel noordelijker dan Utrecht of zuidelijker dan Brabant zal worden, tenzij het echt een fantastische locatie is”, aldus Manon. “Het is belangrijk dat België aanhaakt, met wijnboeren en met publiek.” De eerste editie van het Wijnfestival van de Lage Landen zal geen mega-festival worden. “Het wordt vooral knus. En natuurlijk hoort daar ook lekker eten en een gezellig sfeertje bij.” Het ligt voor de hand dat er foodtrucks op het festival verschijnen en dat er live muziek is.

Samenwerking

Over de financiële dekking van het festival is gesproken. De organisatie zoekt de samenwerking met allerlei partijen die een rol spelen in de wereld van de Nederlandse wijn. “Het moet een festival van ons allemaal worden!” Wanneer komen er meer details naar buiten? “Het wordt nog een hele puzzel. In de eerste maanden van 2024 willen we een groot deel van de puzzel gelegd hebben. Dan moet er zoveel bekend zijn, dat we in elk geval een passende locatie kunnen reserveren. Als het zover is, komen we met meer informatie.”

Terug naar boven