Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnhotel Valkenburg
Nieuws - 11 juli 2022

Wijnhotel Valkenburg ademt wijn, uit Limburg en de rest van de wereld

Nederland is een hotel met een uniek concept rijker. Het staat in Valkenburg. Recht tegenover het pittoreske stationnetje en op een steenworp afstand van het bruisende centrum. Op de vernieuwde gevel staat de nieuwe naam: Dormio Wijnhotel Valkenburg. Manager Miranda Wennekes wimpelt nieuwsgierige vragen nog even af: “We zijn nog volop bezig met de soft opening. Kom maar terug na de officiële opening op 9 september.” Dat duurt te lang…

De partij achter Wijnhotel Valkenburg is Dormio Leisure Development in Arnhem. Het is een ambitieuze projectontwikkelaar in de toeristische sector. Dormio ontwikkelt op eigen risico of voor externe opdrachtgevers resorts en hotels in heel Europa en op Bonaire. Het lijkt er op dat de strategen van Dormio een beetje verliefd zijn op Zuid-Limburg. Na de ontwikkeling van een resort en hotel in Maastricht kocht het bedrijf in januari 2022 familiehotel Tummers in Valkenburg aan.

Van familiehotel naar wijnhotel

In modestad Arnhem runt Dormio hotel Modez. Daar hebben alle kamers een link met design en mode. “Zuid-Limburg geniet steeds meer bekendheid als regio waar mooie wijnen worden gemaakt. Daarom was de link met wijn snel gelegd,” verklaart CEO Roel de Boer. De familie van Inez Tummers stond meer dan 80 jaar voor op en top Limburgse gastvrijheid in Hotel Tummers. Dat is nu voorbij. Inez is toe aan haar pensioen en ze is blij met de ambitieuze koper: “Dankzij het mooie concept heeft dit hotel een toegevoegde waarde voor Valkenburg.”

Hotelkamers

Dormio heeft goed in de smiezen dat wijntoerisme booming is. Het bedrijf legt de lat hoog. Het voormalige familiehotel onderging een complete metamorfose. “Alles ademt hier wijn,” benadrukt De Boer.” En dat is niet teveel gezegd. “Uniek in de wereld omdat we aan elke kamer een wijnproducent koppelen.” Niet minder dan 42 wijndomeinen uit Zuid-Limburg (13), Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje adopteren de 42 hotelkamers en appartementen in Valkenburg. In samenspraak met Dormio geven ze ‘hun’ kamers een eigen signatuur, met karakteristieke en unieke accenten.

42 partners en 170 wijnen

Onder de Nederlandse domeinen zijn grote spelers, zoals de Apostelhoeve en Sint Martinus. Maar ook kleinere bedrijven doen mee. Domein Stokhem is er een van. De buitenlandse domeinen die zich presenteren in het wijnhotel komen binnen via wijnhuis Robbers & Van Hoogen en het Duitse familiebedrijf WeinBaum, dat Dormio kent via Resort Eifeler Tor. De 42 partners zetten samen maar liefst 170 wijnen op de kaart van  het wijnhotel. Dat staat garant voor een ontdekkingsreis door de wereld van de wijn.

Bar en restaurant

“Deze locatie heeft een hele ruime begane grond en voldoende parkeerplaatsen. Dat is uitermate geschikt voor ons concept.” Als je het wijnhotel binnenloopt, beland je meteen in de wijnbar. Het is de ultieme plek om kennis te maken met wijn, in combinatie met een lekker hapje. Linksaf is het restaurant. Daar waant de gast zich in de kelder van een wijnproducent. Hier zwaaien Miranda Wennekes en chef Mick Bos de scepter. Ze adviseren bij het samenstellen van gevarieerde wijn en spijscombinaties “We laten de keuze voor een type wijn of druivensoort aan onze gasten. En dan zoeken we naar een mooie match.

Winkel

En dan is er ook nog de wijnwinkel, waar gasten hun favoriete wijnen kunnen kiezen. Voor bij het diner of om mee naar huis te nemen. “Onze restaurantgasten betalen de winkelprijs, plus een vaste opslag”, zegt De Boer. “Die houden we laag om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een mooie fles te openen.” Over de wijnen die mee naar huis gaan, betalen de kopers geen kurkgeld. Er zijn plannen om naast de winkel op termijn ook een webshop te starten.

Museum en bibliotheek

Twee appartementen van het hotel zijn ingericht als wijnmuseum en wijnbibliotheek. Het museum is een bescheiden filiaal van het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Dat stelde ook meer dan 400 wijnboeken beschikbaar voor de bibliotheek. Het is de bedoeling dat Wijnhotel Valkenburg ook de place to be wordt voor thema-avonden over wijn. Om te proeven en in gesprek te gaan met wijnmakers. En als startpunt voor wijnexcursies door het Limburgse heuvelland.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven